Laurbærhegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Laurbærhegg
Laurbærhegg
Vitenskapelig(e)
navn
:
Prunus laurocerasus
L., 1753
Norsk(e) navn: laurbærhegg
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Rosales
Familie: Rosefamilien
Slekt: Prunus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Kaukasus, Ukraina, Balkan

Laurbærhegg (Prunus laurocerasus) er en inntil 2,5 meter, vintergrønn busk av løvtre i kirsebærslekten. I samme familie finner man også hegg, kirsebær og morell. Laurbærhegg stammer fra området fra Kaukasus til Balkan, og er innført til Norge hvor den kan finnes gjenstående fra park- og hageanlegg. Planten er forvillet ved frø på enkelte milde lokasjoner. Den dyrkes også i Norden, og blomstrer i juni etterfulgt av en høstblomstring i oktober.

Bladene på 5 - 15 cm er avlange eller lansettformede til eggerunde med spiss, tykke og sukulente (læraktige), med en kant som kan være litt nedbøyd og som enten er helrandet eller bare svakt tannet. De gulgrønne bladskaftene er inntil 1 cm lange. Blomstene er små, maks 8 mm, og står i lange, opprette klaser som er inntil 12 cm lange og inneholder opptil noen titalls blomster på hver sin stilk. Frukten er ca 1 cm lang og kulerund, og i varianter av fiolett-svart.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lid, Johannes og Dagny Tande, Norsk flora, versjon 2007, 7.utgaven. ISBN 978-82-521-6029-1.
  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]