Lars M. Gimmestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lars M. Gimmestad
Født20. januar 1868
Rygg i Gloppen kommune
Død13. september 1941 (73 år)
USAs flagg Wisconsin
BeskjeftigelsePrest og professor
EktefelleAmalie B. Anderson
NasjonalitetNorge

Lars Monsson Gimmestad (født 20. januar 1868Rygg i Gloppen kommune, død 13. september 1941 i Wisconsin, USA) var en norsk prest og professor. Han utvandret til USA som barn, og ble der både skoleleder og prest.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Lars M. Gimmestad ble født i 1868 av husmannen Mons M. Gimmestad og Anne K. Vassenden. Faren døde tidlig, og etterlot sin kone alene med fem barn. I 1879 tok moren med seg 11 år gamle Lars, de fire andre barna og utvandret til USA, som en av de første familiene fra Gloppen kommune. Familien fikk følge med andre utvandrere fra Nordfjord til Minnesota. Lars arbeidet som sauegjeter på somrene og studerte i vinterhalvåret.

Han satte seg høye mål for egen utdannelse, og ble prest og professor. Han arbeidet blant annet 18 år ved Galesville College (nå nedlagt) i Wisconsin, og underviste der i 23 ulike fag. Han ble også styrer for skolen. Han prioriterte deretter prestekallet, og var fra 1918 til 1941 formann for den norsk-amerikanske kirken i Orfordville og samtidig formann for prestestiftelsen i South Wisconsin.

Gimmestad var gift med Amalie B. Anderson. De hadde seks barn, Marie, Agnes, Laura, Herman, Bernard og Victor.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]