Lars A. Akslen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lars A. Akslen
Født31. des. 1957[1]Rediger på Wikidata (66 år)
Ålesund
BeskjeftigelseProfessor, forsker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKong Olav Vs kreftforskningspris (2009)

Lars Andreas Akslen (født 31. desember 1957 i Ålesund) er en norsk lege, dr.med. og kreftforsker. Han er utdannet patolog og leder av Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO) ved Universitetet i Bergen, et senter for fremragende forskning finansiert av Norges forskningsråd. Akslen har bl.a. mottatt Kong Olav Vs Kreftforskningspris.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1993 ble Akslen dr.med. på en avhandling der han viste at kreft i skjoldbruskkjertelen er dobbelt så vanlig i Nord-Norge, og mente prøvesprengninger i nord på 60-tallet var en mulig årsak.[2] Akslen er professor i patologi ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen med bistilling ved Haukeland Universitetssjukehus, og leder kreftbiologigruppen som ble etablert i 1995 (Tumor Biology Research Group).[3] Han har også gjesteforsket i USA, sist ved Harvard Medical School i Boston. Akslen var leder av Den Norske Patologiforening 2008-2012. Han er innvalgt som medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi fra 2013.

I sin forskning har Akslen studert molekylære endringer i kreftsvulster og hvordan biomarkører kan bidra til å gi informasjon om hvor aggressive svulstene er. Dette er viktig for å identifisere rett pasient til rett behandling. Akslen har særlig forsket på hvordan svulster danner sin egen blodforsyning (angiogenese) og hvordan denne prosessen kan måles i vevsprøver fra kreftsvulster.

CCBIO[rediger | rediger kilde]

30. mai 2013 ble Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO) offisielt åpnet. Senteret arbeider med nye kreftmarkører og målrettet behandling. CCBIO fokuserer særlig på mekanismer knyttet til hvordan kreftceller påvirkes av mikromiljøet i svulstene, og den betydning dette har for kreftspredning og dårlig prognose.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prabook, oppført som Lars Andreas Akslen, Prabook-ID 474704[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Ragnhild Gustad (9.5.1992). «Kreft og atomstråle». Nordlys. 
  3. ^ «Lars Akslen (Tumor Biology Research Group)». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]