Lars A. Akslen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars A. Akslen
Født31. desember 1957Rediger på Wikidata (62 år)
ÅlesundRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, forskerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Kong Olav Vs Kreftforskningspris (2009)Rediger på Wikidata

Lars Andreas Akslen (født 31. desember 1957 i Ålesund) er en norsk lege, dr.med. og kreftforsker. Han er utdannet patolog og leder av Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO) ved Universitetet i Bergen, et senter for fremragende forskning finansiert av Norges forskningsråd. Akslen har bl.a. mottatt Kong Olav Vs Kreftforskningspris.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1993 ble Akslen dr.med. på en avhandling der han viste at kreft i skjoldbruskkjertelen er dobbelt så vanlig i Nord-Norge, og mente prøvesprengninger i nord på 60-tallet var en mulig årsak.[1] Akslen er professor i patologi ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen med bistilling ved Haukeland Universitetssjukehus, og leder kreftbiologigruppen som ble etablert i 1995 (Tumor Biology Research Group).[2] Han har også gjesteforsket i USA, sist ved Harvard Medical School i Boston. Akslen var leder av Den Norske Patologiforening 2008-2012. Han er innvalgt som medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi fra 2013.

I sin forskning har Akslen studert molekylære endringer i kreftsvulster og hvordan biomarkører kan bidra til å gi informasjon om hvor aggressive svulstene er. Dette er viktig for å identifisere rett pasient til rett behandling. Akslen har særlig forsket på hvordan svulster danner sin egen blodforsyning (angiogenese) og hvordan denne prosessen kan måles i vevsprøver fra kreftsvulster.

CCBIO[rediger | rediger kilde]

30. mai 2013 ble Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO) offisielt åpnet. Senteret arbeider med nye kreftmarkører og målrettet behandling. CCBIO fokuserer særlig på mekanismer knyttet til hvordan kreftceller påvirkes av mikromiljøet i svulstene, og den betydning dette har for kreftspredning og dårlig prognose.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ragnhild Gustad (9.5.1992). «Kreft og atomstråle». Nordlys. 
  2. ^ «Lars Akslen (Tumor Biology Research Group)».