Larix occidentalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Larix occidentalis
Blader og umodne kongler om våren.
Blader og umodne kongler om våren.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Larix occidentalis
Norsk(e) navn: vestamerikansk lerk
Hører til: lerkeslekta,
furufamilien,
bartrær
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat:
Utbredelse:

Vestlig lerk eller Vestamerikansk lerk (Larix occidentalis) er et bartre i lerkeslekta av furufamilien (Pinaceae). Det er et svært høyt tre med høythengende, åpen krone og store grener, inntil 80 meter høyt.

Vestamerikansk lerk i Okanogan, Washington state.

Arten blir 60–80 m høy, diameter inntil 150 cm. Grenene står litt oppover, men unge grener henger ofte litt på disse. Barken er oransjebrun eller rødaktig mellombrun, unge skudd med brun eller gulbrun bark, hårløse og nedhengende med knopper. De mellom- eller lysegrønne nålene er 2-5 cm lange og trekantede i snitt. De tette bladsamlingene avløses ytterst på skuddene av kortere, mer enkeltstående blader, akkurat som hos amerikansk lerk. Om høsten blir bladene gule og felles. Konglene inntil 4 cm lange, og slankt oppstående, mørkebrune med 40–80 åpne og nedbrettede skjell. Modnes til en rødaktig, siden mørkt rødbrun kongle på fire til seks måneder. Minner om en mindre utgave av Sikkimlerkens kongler. Gamle, gråbrune kongler henger i flere år på treet.

Frøene er viktige om vinteren for mange fuglearter. Trevirket er populært for båtbygging. treet gir også en slags terpentin. Trevirket er også populært på leirbålet i Nord-Amerika.

Arten vokser på 500–2 400 meters høyde, og tåler –50 °C. Utbredelsen er i det vestlige Nord-Amerika – med British Columbia, Alberta, Idaho, Montana, Washington og Oregon. Det ble innført til Storbritannia i 1881, men når aldri stor høyde i parkene i Europa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Larix occidentalis – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Larix occidentalis – detaljert artsinformasjon