Lanercost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lanercost
Lanercost
Veikryss ved Lanercost
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:City of Carlisle
Admin. grevskap:Cumbria
Seremon. grevskap:Cumbria
StatusLandsby (village)
Befolkning- (-)

Lanercost er en landsby i den nordlige delen av Cumbria i England. Bosetningen er i det verdslige sognet Burtholme i distriktet Carlisle. Landsbyen ligger i nærheten av Hadrians mur. Lanercost er også kjent for tilstedeværelsen av klosteret Lanercost Priory[1] hvor den historiske, om enn partiske, kilden Lanercost-krøniken har sitt navn fra. Nonneklosteret ble grunnlagt i 1165[2] som et augustinsk hus.

I henhold til en beskrivelse fra 1884,[3] er Lanercost «et stor og billedskjønt distrikt som strekker seg omtrent 16 km i lengde fra øst til vest, og 14 fra nord til sør. Det er grenset i sør og øst av elven Irthing, og i nord av sognet Bewcastle, og i vest av sognene Walton og Stapleton. Hadrians mur går gjennom sognet og flere av den seksjoner kan fortsatt bli sett, inkludert en viktig romersk stasjon ved Birdoswald. Sognet er delt opp i fire kommuner: Askerton, Burtholme, Kingwater, og Waterhead.»

Historie[rediger | rediger kilde]

Et nyere steingjerde som går ned mot Craggle Hill, men inneholder steinblokker av romersk opprinnelse og er på linje med Hadrians mur.
Lanercost Priory sett fra kirkegården.

Lanercost ligger nær Hadrians mur, men dens historie har også vært preget av sin nærhet til den skotske grensen. Det var derfor tungt utsatt for krigerbander på plyndringstokt. Lanercost Priory ble grunnlagt av augustinermunker i 1166.[4] På veg nord for å invadere Skottland oppholdt den allerede svært syke kong Edvard I seg ved klosteret i fem måneder i 13061307, men han død før han nådde fram til den skotske grensen. Det står en minneplate ved Lanercost angående denne anledningen.[5] Klosteret ble selv svært ødelagt av skotske plyndrere på 1200- og 1300-tallet, en gang ved Robert Bruce selv, og klosteret ble endelig forlatt i 1536. Etter generelle oppløsningen av Englands klostre ble klosteret omgjort til en sognekirke, og i 1740 ble hele midtskipet i kirken gitt nytt tak for å øke volumet. Østenden av kirken fra 1200-tallet har således blitt bevart. Det er en samling av romerske altere og utskjæringer fra middelalderen i det gamle klosterkjelleren.[5] I dag er ruinene av klosteret åpent for besøkende de månedene med milde vær og blir administrert av English Heritage.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Opprinnelse til navnet til navnet Lanercost er avledet fra brytonske Llanerch («skogslysning»).[6] I kumbrisk ble brytonske gruppen *rk palliativt til /rx/ (W rch, C rgh, B rc’h), men et antall stedsnavn synes å vise at kumbrisk beholdt plosiv (lukkelyd) i denne posisjon. Lanark og Lanercost er antatt å ha beholdt ekvivalenten av W lannerch, «lysning».[7]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lanercost Priory», English Heritage
  2. ^ Lanercost Priory
  3. ^ T. Bulmer & Co's History, Topography and Directory of East Cumberland, 1884
  4. ^ Lanercost Priory
  5. ^ a b Lake District Travel Guide: «Abbeys & Monasteries»
  6. ^ Brittonic Place-names Arkivert 21. juni 2012 hos Wayback Machine.
  7. ^ Mills, A.D. (2003): Oxford Dictionary of British Place Names, Oxford: OUP