Laksefiske i Jemen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Laksefiske i Jemen
orig. Salmon Fishing in the Yemen
Generell informasjon
SjangerRomantisk dramakomedie
Utgivelsesår
  • 10. september 2011 (2011-09-10) (TIFF)
  • 20. april 2012 (2012-04-20) (Storbritannia)
Prod.landStorbritannia
Lengde107 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiLasse Hallström
ProdusentPaul Webster
ManusforfatterSimon Beaufoy
Basert påLaksefiske i Jemen 
av Paul Torday
MusikkDario Marianelli
SjeffotografTerry Stacey
KlippLisa Gunning
Foran kamera
MedvirkendeEwan McGregor
Emily Blunt
Kristin Scott Thomas
Amr Waked
Eksterne lenker
Offisielt nettsted
Lasse Hallström, filmens regissør.

Laksefiske i Jemen er en britisk romantisk dramakomedie fra 2011 med regi av Lasse Hallström. Hovedrollene spilles av Ewan McGregor, Emily Blunt, Kristin Scott Thomas og Amr Waked.[1]

Bakgrunnsinformasjon[rediger | rediger kilde]

Filmens manus av Simon Beaufoy, er basert på romanen med samme navn fra 2007, skrevet av Paul Torday. Filmen handler om en fiskeekspert som blir rekruttert til et prosjekt der en sjeiks visjon er å kunne drive sportsfiske av laks i ørkenen i Jemen.

Filmen ble spilt inn i London, Skottland og Marokko fra august til oktober 2010.

Filmen var nominert til beste drama- eller musikalfilm under Golden Globe 2013. Begge hovedrolleinnehaverne ble også nominert til beste mannlige og kvinnelige skuespiller under samme prisutdeling. Norske anmeldere var derimot mindre fornøyd med filmen.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Fiskeri-ekspert Alfred Jones (spilt av Ewan McGregor) mottar en e-post fra finansrådgiver Harriet Chetwode-Talbot (spilt av Emily Blunt) som søker råd om et prosjekt for å bringe laksefiske til Jemen. Dette prosjektet blir finansiert av en velstående jemenittisk sjeik, og støttet av det britiske Foreign, Commonwealth and Development Office (FCO) men Alfred avviser prosjektet som «fundamentalt umulig» fordi Jemen ikke kan sørge for det nødvendige miljøet for laks. I mellomtiden foreslår den britiske statsministerens pressesekretær, Patricia Maxwell (spilt av Kristin Scott Thomas) historien om laksefiske til statsministerens kontor.

Alfred møter Harriet for å diskutere prosjektet videre. Men til tross for at Harriet korrigerer sine feiloppfatninger av miljøet i Yemen, er Alfred overbevist om at prosjektet er alt for dumdristig. Alfreds sjef, presset av Patricia Maxwell, tvinger Alfred til å akseptere en stilling i prosjektet. Alfred vurderer å trekke seg, i stedet for å ødelegge sitt eget rykte i det vitenskapelige miljøet. Men han blir overbevist av sin kone om at de trenger inntekten og pensjonen hans.

Etter at hans kone takker ja til en ny stilling i Genève, vier Alfred seg til prosjektet i Yemen. Selv om han er ufattelig sjenert, liker han å arbeide sammen med Harriet - og de begynner å gjøre fremskritt. Entusiasmen deres blir imidlertid avbrutt når Harriet får vite at hennes nye kjæreste, kaptein Robert Meyers fra United Kingdom Special Forces, er savnet i kamp. I mellomtiden fortsetter sjeiken sitt arbeid, til tross for radikale muslimer som anklager ham for å introdusere vestlige levemåter til regionen deres. Patricia informerer sjeiken at på grunn av motstand mot å fjerne laks fra britiske elver, må de bruke oppdrettslaks.

Men sjeiken tror ikke at laks avlet i fangenskap kommer til å overleve. Han avviser Patricias tilbud, noe som også avslutter den britiske regjeringens engasjement i prosjektet. Men Alfred velger å si opp jobben sin i myndighetene, for å fortsette videre med prosjektet. Men Alfred innser også at ekteskapet til sin kone er over, og at han har blitt forelsket i Harriet. Når sjeiken blir utsatt for et attentat-forsøk, blir han reddet av Alfred. Kort tid senere skal all fisken slippes ut av oppbevaringstankene, og ser ut til å være en suksess. Men terrorister bryter seg inn i demningen, hvor de planlegger å åpne alle slusene.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Laksefiske i Jemen[død lenke], SF-film, 15. august 2012
  2. ^ Denne anmelder får ikke napp av denne filmen, NRK filmpolitiet, 12. april 2012 3/6 stjerner3/6 stjerner3/6 stjerner3/6 stjerner3/6 stjerner3/6 stjerner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]