Lago di Campotosto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Campotosto002.jpg

Lago di Campotosto er en kunstig innsjø i regionen Abruzzo i det sentrale Italia. Reservoaret ligger på en høyde av 1.313 moh. i fjellkjeden Appenninene, og har et areal på 14 km². Den ligger i Nasjonalparken Gran Sasso og Monti della Laga.

Innsjøen kan nåes via Strada Maestra del Parco (en del av statsvei 80 Teramo-L'Aquila) fra enten L'Aquila eller Adriaterhavets kyst. Mindre veier fører til Capitignano, Montereale og Amatrice.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det område hvor innsjen nå ligger, har tidligere vært brukt som energiressurs av små lokale industrier frem til den første del av 1900-tallet. Lago di Campotosto ble skapt i 1930-årene ved å anlegge tre demninger for å skape et reservoar til produsjion av vannkraft i Vomanodalen.

Kart over innsjøen

Under oppbyggingen av Lago di Campotosto var der en befestet kabelbane til jernbanestasjonen i Capitignano. Den ble brukt til å transportere byggematerialer og fjerne materiale fra uvgravinger. Fra Capitignano gikk jernbanen til L'Aquila, og hadde tidligere vært brukt til å transportere torv. Banen ble nedlagt etter ferdigstillelsen av byggingen.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Lago di Campotosto-reservatet i provinsen L'Aquila i Abruzzo er et statseid viltreservat. Her finnes trær som bøk, pil og akasier, og dyr som grevlinger, fasaner og rødrever.

Attraksjoner langs innsjøen[rediger | rediger kilde]

Lago di Campotosto er omgitt av fjell.

Det går en 50 km lang sti rundt sjøen. Den er ganske jevn, og om sommeren benyttes den av mange vandrere, jogere og syklister. Broen Ponte delle Stecche (Pinnebroen) er blitt bygd i en av ​​de smallere deler av innsjøen, og kan forkorte turen rundt om sjøen. En eldre ubrukt bro står like ved.

Det nærliggende Capannellepasset ligger 15 km unnak og tiltrekker mange syklister og motorsyklister i årets varme måneder.

Omliggende byer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]