L'Aquila

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
L'Aquila
L'Aquila Piazza del Duomo 2007 by-RaBoe.jpg

Våpen

LandItalia Italia
RegionFlag of Abruzzo.svg Abruzzo
Provins Provinsen L'AquilaRediger på Wikidata
StatusKommune
Grunnlagt13. århundre
Areal466,87 kvadratkilometer
Befolkning69 627 (2016)
Bef.tetthet149,14 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet714±1 meter
Postnummer67100
Telefonprefiks0862
ISTAT-nummer066049

L'Aquila
42°21′14″N 13°23′31″Ø

L'Aquila er en by sentralt i Italia, med 69 368 innbyggere. Den ligger mellom middelaldermurer på en ås i den vide dalen til elva Aterno og er omgitt av Appenninene med Gran Sasso i nordøst. Den er både hovedstad i regionen Abruzzo og i provinsen L'Aquila.

Kirken San Bernardino

Byen består av et virvar av smale gater mellom bygninger og kirker fra barokken og renessansen og åpne piazzaer. Byen har universitet, Universitetet i L'Aquila, et teater, et symfoniorkester, et kunstakademi, et statskonservatorium og et filminstitutt.

L'Aquila er sete for et katolsk erkebispedømme.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt som Aquila av Fredrik II av Det tysk-romerske rike ut fra flere landsbyer som allerede eksisterte (99 ifølge et lokalt sagn). Byggingen av byen var ferdig i 1254 under Fredriks sønn Konrad IV av Tyskland.

Da Konrad døde ble byen ødelagt av hans bror Manfred i 1259, men ble gjenoppbygd Karl I av Anjou, etterfølgeren hans som konge av Sicilia. Bymurene rundt byen stod ferdige i 1316.

Den var raskt den nest største byen i Kongedømmet Napoli og var selvstyrt.

Under jordskjelvet i 1703 omkom omtrent 3 000 mennesker. Mange døde inne i kirken San Domenico da den brøt sammen over dem. En rekke andre kirker og palasser i byen falt enten sammen eller ble påført store skader.

Byen ble plyndret to ganger av franske tropper under Napoleonskrigene i 1799.

Navnet ble endret til Aquila degli Abruzzi i 1861 og til L'Aquila i 1939.

6. april 2009 ble byen og regionen rammet av et voldsomt jordskjelv, som tok livet av over 200 mennesker og la mange bygninger og kulturskatter i grus.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Fontana delle 99 Cannelle

Byen har svært meget middelaldersk byggsubstans i sitt sentrum, likeså meget fra den tidlige nytid. Særlig monumental er den hellige Bernardin av Sienas gravkirke, med fasade fra 1525.

Under Gamlebyen ligger pave Cølestin Vs grav i kirken Santa Maria di Collemaggio utenfor byportene. Der hadde han før han ble valgt til pave ryddet et eneboersted, og det var her han ble intronisert. Basilikaen ble påbegynt i 1287 og har en bemerkelsesverdig hvit-rosa mønstret romansk-gotisk fasade.

Kastellet Forte Spagnolo fra keiser Karl Vs tid for å holde L'Aquilas opprørske befolkning i sjakk, er nå Abruzzenes nasjonalmuseum, med antikk og sakral kunst og et mammutskjelett.

Ved en av byportene finner man Fontana delle 99 Cannelle (de 99 rørs brønn), fra 1272. Tallet 99 er unøyaktig.

Om lag 9 km utenfor byen er ruinene av sabinernes by Amiternum, som ble erobret av romerne i 293 f.Kr. Særlig amfiteateret og teateret der er vel bevart.

Kjente borgere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]