Labradoodle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Labradoodle Brown.jpg

Labradoodle er en blanding av labrador retriever og stor(konge)puddel. Den har sitt opphav i Australia, hvor oppdretteren Wally Conron i 1989 for første gang parret en labrador med en puddel i et forsøk på å avle frem allergivennlige hunder for organisasjonen Guide Dogs Victoria, en organisasjon som oppdretter og trener opp førerhunder for blinde.[1] Det jobbes i Australia og internasjonalt med å få Labradoodle anerkjent som en egen selvstendig rase.[2]

Labradoodle ble i 2012 godkjent i raseregistret MDBA ( master dog breeders assosiation) som en rase under etablering. Den fikk rasenavnet Australien cobberdog, som forteller litt mer om hva slags hund det er.

Cobber er Australsk slang for kompis, og det er akkurat det som kjennetegner denne rasen, du får ikke en jakthund, vakthund eller gjeterhund, men du får en kompis.

Blandingen arver sine egenskaper fra rasene som utgjør den, og skal være lærevillig, med et godt gemytt. Labradoren, med sitt stødige temperament og godlynte natur, har vært den foretrukne førerhunden, men også pudler brukes ofte, da den i tillegg til et godt lynne og høy intelligens, har en røytefri pels som gir mindre plager for mennesker med astma og hundeallergi. Det er selvsagt ikke mulig å kontrollere hvilke egenskaper som blir nedarvet fra hver av foreldrene ved paring mellom forskjellige raser. Det medfører at man like gjerne kan få de uønskede egenskapene fra hver rase, som at man får de positive egenskapene fra hver rase. En del oppdrettere har derfor begynt å parre Labradoodle med Labradoodle i et forsøk på å stabilisere blandingen, for og på sikt, få et mer forutsigbart resultat.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ My Story: I Designed a Dog
  2. ^ Steps Towards Breed Recognition