Hopp til innhold

Laacher See

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Laacher See
Høyde 275 meter
LandTyskland
OmrådeEifel
RegionRheinland-Pfalz’ flagg Rheinland-Pfalz
VulkantypeKaldera
Siste utbrudd~11000 f.Kr.
Posisjonskart
Kart
Laacher See
50°24′45″N 7°16′12″Ø

Laacher See er en kratersjø i Rheinland-Pfalz i Tyskland, nær byene Koblenz og Mayen. Den fyller et vulkankrater i fjellkjeden Eifel, det eneste vulkankrateret i Sentral-Europa. Krateret er en del av det geologisk aktive området Vulkaneifel.

Topografisk kart over området ved Laacher See

Innsjøen ligger 275 meter over havet, har en omkrets på åtte kilometer og er omringet av høye åser. Vannet har en blåfarge, er svært kaldt og bittert på smak. Innsjøen har ingen naturlige utsig, så vannivået varierer med fordamping og mengden nedbør. På vestsiden ligger benediktinerklostret Maria Laach, som ble grunnlagt i 1093 av Henrik II av Laach, pfalzgreve av Rhinen.

Krateret ble dannet etter at vulkanen Laacher hadde utbrudd for mellom 12 900 og 11 200 år siden. Den gjenværende skorpen kollapset ned i et tomt magmakammer bare to eller tre dager etter utbruddet.[1] Dette utbruddet var 50 ganger større enn utbruddet til Mount St. Helens i 1980. En kan finne restene av dette utbruddet over store deler av Europa, og blir ofte benyttet til å datere sediment. En kan finne mange unike mineraler i området,[2] og steinbrudd hvor man utvinner byggestein.

Laacher er fortsatt regnet for å være en aktiv vulkan; seismisk aktivitet og store termale anomalier under innsjøen viser dette. Fortsatt strømmer det opp karbondioksid ved sørøstbredden,[3] og forskere mener at det kan skje et nytt utbrudd når som helst.

Laacher See

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]