Kratersjø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kratersjøen Crater Lake i Oregon i USA.

En kratersjø er en innsjø som har blitt dannet inni et vulkansk krater, kaldera eller maar. Fordypningen fylles med nedbør og danner en stadig dypere innsjø fram til en likevekt har blitt oppnådd mellom vann som tilføres og vann som forsvinner på grunn av fordampning, drenering og i noen tilfeller også utstrømming over kraterkantens laveste punkt. Kratersjøer som dekker aktive vulkanske skorsteiner er ofte kjent som vulkanske innsjøer, og vannet i disse er vanligvis surt, mettet med vulkanske gasser, uklare og med en sterk grønnlig farge. Innsjøer som ligger i sovende eller utdødde vulkaner består vanligvis av ferskvann. Sikten er ofte ekstremt god på grunn av mangelen på innstrømmende elver og sedimenter.

En velkjent kratersjø er Crater Lake i Oregon i USA. Den befinner seg i kalderaen til Mount Mazama, og navnet er derav litt misvisende. Det er den dypeste innsjøen i USA med en dybde på 594 m. Crater Lake får tilførsel av vann utelukkende fra regn og snø, og har ingen inn- eller utstrømming på overflaten og har derfor det klareste vannet av alle innsjøer i verden.

Katmai Lake i Alaska i USA sett fra luften i 1980.

Den høyeste vulkanen i verden Ojos del Salado (6 891 moh) har en permanent kratersjø som er rundt 100 m i diameter og ligger i en høyde av 6 390 m på den østre siden av vulkanen.[1] Dette er trolig den høyestliggende innsjøen i verden.

På grunn av det ustabile miljøet eksisterer kratersjøer ofte bare periodisk. Kalderasjøer kan i motsetning være store og bestå i lang tid. For eksempel ble Lake Toba dannet av et vulkanutbrudd for rundt 70 000 år siden, og har et areal på over 1 000 km²

Selv om mange kratersjøer er svært naturskjønne kan de også være dødelige. Gass som ble frigitt fra Lake Nyos tok i 1986 livet av 1 800 mennesker ved kvelning, og andre kratersjøer slik som Mount Ruapehu sin har ofte har medvirket til ødeleggende laharer.

Innsjøer kan også dannes i nedslagskratere, men disse blir vanligvis ikke omtalt som kratersjøer unntatt i noen få frittstående tilfeller. Eksempler på slike innsjøer er blant annet Lake Bosumtwi i Ghana, Manicouagansjøen i Canada og Siljan i Sverige.

Kratersjøer av betydning[rediger | rediger kilde]

Navn Land
Lake of Albano Italia Italia
Blue Lake Australia Australia
Lake Bolsena Italia Italia
Lake Bracciano Italia Italia
Crater Lake USA USA (Oregon)
Cuicocha Ecuador Ecuador
Chonji Nord-Korea Nord-Korea / Folkerepublikken Kina Kina
Volcán Irazú Costa Rica Costa Rica
Kapoho Crater USA USA (Hawaii)
Mount Katmai USA USA (Alaska)
Kelut Indonesia Indonesia
Kerið Island Island
Kurile Lake Russland Russland (Kamtsjatkahalvøya)
Medicine Lake Volcano USA USA (California)
Lake Mashu Japan Japan
Lake Nemi Italia Italia
Nemrut Tyrkia Tyrkia
Newberry Volcano USA USA (Oregon)
Lake Nyos Kamerun Kamerun
Mount Pinatubo Filippinene Filippinene
Mount Ruapehu New Zealand New Zealand
Soufrière Saint Vincent og Grenadinene St. Vincent
Taal Lake Filippinene Filippinene
Lake Taupo New Zealand New Zealand
Lake Tazawa Japan Japan
Lake Toba Indonesia Indonesia
Lake Towada Japan Japan
Lake Vico Italia Italia
Lake Wenchi Etiopia Etiopia

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Andes – Ojos del Salado 6893m» (engelsk). Andes Website. Arkivert fra originalen 27. april 2007. Besøkt 16. august 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]