Kratersjø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kratersjøen Crater Lake i Oregon i USA.

En kratersjø er en innsjø som har blitt dannet inni et vulkansk krater, kaldera eller maar. Fordypningen fylles med nedbør og danner en stadig dypere innsjø fram til en likevekt har blitt oppnådd mellom vann som tilføres og vann som forsvinner på grunn av fordampning, drenering og i noen tilfeller også utstrømming over kraterkantens laveste punkt. Kratersjøer som dekker aktive vulkanske skorsteiner er ofte kjent som vulkanske innsjøer, og vannet i disse er vanligvis surt, mettet med vulkanske gasser, uklare og med en sterk grønnlig farge. Innsjøer som ligger i sovende eller utdødde vulkaner består vanligvis av ferskvann. Sikten er ofte ekstremt god på grunn av mangelen på innstrømmende elver og sedimenter.

En velkjent kratersjø er Crater Lake i Oregon i USA. Den befinner seg i kalderaen til Mount Mazama, og navnet er derav litt misvisende. Det er den dypeste innsjøen i USA med en dybde på 594 m. Crater Lake får tilførsel av vann utelukkende fra regn og snø, og har ingen inn- eller utstrømming på overflaten og har derfor det klareste vannet av alle innsjøer i verden.

Katmai Lake i Alaska i USA sett fra luften i 1980.

Den høyeste vulkanen i verden Ojos del Salado (6 891 moh) har en permanent kratersjø som er rundt 100 m i diameter og ligger i en høyde av 6 390 m på den østre siden av vulkanen.[1] Dette er trolig den høyestliggende innsjøen i verden.

På grunn av det ustabile miljøet eksisterer kratersjøer ofte bare periodisk. Kalderasjøer kan i motsetning være store og bestå i lang tid. For eksempel ble Lake Toba dannet av et vulkanutbrudd for rundt 70 000 år siden, og har et areal på over 1 000 km²

Selv om mange kratersjøer er svært naturskjønne kan de også være dødelige. Gass som ble frigitt fra Lake Nyos tok i 1986 livet av 1 800 mennesker ved kvelning, og andre kratersjøer slik som Mount Ruapehu sin har ofte har medvirket til ødeleggende laharer.

Innsjøer kan også dannes i nedslagskratere, men disse blir vanligvis ikke omtalt som kratersjøer unntatt i noen få frittstående tilfeller. Eksempler på slike innsjøer er blant annet Lake Bosumtwi i Ghana, Manicouagansjøen i Canada og Siljan i Sverige.

Kratersjøer av betydning[rediger | rediger kilde]

Navn Land
Lake of Albano Italias flagg Italia
Blue Lake Australias flagg Australia
Lake Bolsena Italias flagg Italia
Lake Bracciano Italias flagg Italia
Crater Lake USAs flagg USA (Oregon)
Cuicocha Ecuadors flagg Ecuador
Chonji Nord-Koreas flagg Nord-Korea / Folkerepublikken Kinas flagg Kina
Volcán Irazú Costa Ricas flagg Costa Rica
Kapoho Crater USAs flagg USA (Hawaii)
Mount Katmai USAs flagg USA (Alaska)
Kelut Indonesias flagg Indonesia
Kerið Islands flagg Island
Kurile Lake Russlands flagg Russland (Kamtsjatkahalvøya)
Medicine Lake Volcano USAs flagg USA (California)
Lake Mashu Japans flagg Japan
Lake Nemi Italias flagg Italia
Nemrut Tyrkias flagg Tyrkia
Newberry Volcano USAs flagg USA (Oregon)
Lake Nyos Kameruns flagg Kamerun
Mount Pinatubo Filippinenes flagg Filippinene
Mount Ruapehu New Zealands flagg New Zealand
Soufrière Saint Vincent og Grenadinenes flagg St. Vincent
Taal Lake Filippinenes flagg Filippinene
Lake Taupo New Zealands flagg New Zealand
Lake Tazawa Japans flagg Japan
Lake Toba Indonesias flagg Indonesia
Lake Towada Japans flagg Japan
Lake Vico Italias flagg Italia
Lake Wenchi Etiopias flagg Etiopia

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Andes – Ojos del Salado 6893m» (engelsk). Andes Website. Arkivert fra originalen 27. april 2007. Besøkt 16. august 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]