Abbediet Maria Laach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 50°24′8″N 7°15′8″Ø

Klosterkirken, i romansk stil.

Maria Laach (tysk: Abtei Maria Laach, latin: Abbatia Mariae Lacensis eller Abbatia Mariae ad Lacum) er et kloster tilhørende den romersk-katolske benediktinerordenen. Det ligger ved Laacher See i Rheinland-Pfalz i Tyskland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gravmonumentet for Henrik II av Laach.

Klosteret ble etablert i 1093 av Henrik II av Laach, den første pfalzgreven av Kurpfalz, og hans hustru Adelheid av Weimar-Orlamünde. Henrik av Laach ligger begravet i klosterkirken Laacher Münster, en av de største kirkene i romansk stil i Tyskland, ferdigstilt tidlig på 1200-tallet.

Maria Laach ble sekularisert i 1802, ved Napoleons sekulariseringsedikt, og ble drevet videre som gods. I 1863 kjøpte jesuittene klosterbygningene og innrettet et jesuittkollegium. 1892-1893 bosatte seg atter benediktinermunker i klosteret og i 1893 ble det gjeninnviet som benediktinerkloster.

Byen Kölns borgermester, den senere forbundskansleren Konrad Adenauer, ble avsatt i 1933 av NSDAP etter den nazistiske maktovertakelse. Adenauer var gammel skolekamerat med den daværende abbeden Ildefons Herwegen, og Herwegen ordnet det slik at Adenauer kunne holde seg gjemt i klosteret forkledt som munk under årene 1933-1934.

Klosteret i moderne tid[rediger | rediger kilde]

Klosteret sett fra oven, 2011.

Klostret er fortsatt benediktinerkloster. Den romanske klosterkirken og de omgivende klosterbygningene er et populært turistmål, i naturreservatet ved Laacher See. Ved klosteret er det også et friluftsområde med vandringsveier, camping og fritidsbåthavn, hotell og en økologisk bondegård.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]