La Araucana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tittelsiden til La Araucana.

La Araucana (Araukanernes sang) er et spansk epos fra renessansen om den spanske erobringen av Chile som er skrevet av Alonso de Ercilla. Det er betraktet som et nasjonalepos av Chile, men er også et betydningsfullt diktverk fra den spanske gullalder.

Forfatteren var selv deltager ved erobringen og historien er basert på hans egne opplevelser der. Det ble utgitt i tre deler; i 1569, 1578 og 1589, og fortellingen er betraktet som den første eller en av de aller første skjønnlitterære verkene i Den nye verden.

Verket er bevisst litterært og består blant annet av fantastiske elementer som minner om middelalderens ridderlitteratur. Fortelleren er deltager i fortellingen, i sin tid en ny utvikling for spansk litteratur. Verket er påvirket av blant annet Orlando furioso av Ludovico Ariosto. Det består av omfattende beskrivelser av naturen i området.

Forfatteren var født inn i en adelsfamilie i det baskiske området i Spania. Han hadde flere posisjoner i husholdningen til prins Filip, den senere kong Filip II av Spania, før han ba om og fikk delta i en militær ekspedisjon til Peru for å slå ned et opprør av spanske tropper der. Ved ankomsten fant de ut at opprøret var allerede sluknet slik at Pedro de Valdivia og hans menn dro videre sørover for å fortsette erobringen og bosetningen. Det er her diktet begynner. Ercilla tjenestegjorde to til tre år i Chile før han dro tilbake til Spania.

Valdivia ble tatt til fange og drept av Mapuche-stammen, også kjent som araukanerne (derav tittelen). Ercilla bebreider Valdivia for hans egen død ved å ha mishandlet de innfødte som tidligere var satt under spansk styre og for å ha provosert dem til opprør. Imidlertid, etter (angivelig) å ha tidligere akseptert styret til keiser Karl V av Det tysk-romerske rike var de nå i opprør mot deres legitime suverene herre. Dette er den etiske posisjonen til Ercilla. Han har sympati for indianernes lidelser, beundring for deres tapre motstand, kritisk til spansk grusomhet, men lojal til og aksepterer legitimiteten til den spanske saken, og spredningen av kristendommen.

Nøkkelhendelser er blant annet at Pedro de Valdivia blir tatt til fange og henrettet; av Caupolicán og Lautaro, to høvdinger hos araukanerne, takket være forræderi av en av deres egne; møtet med en trollmann som tar fortelleren med på en flytur over jorden for å se hendelser som skjer i Europa og Midtøsten; og møtet med en indianerkvinne ved navn Glaura som leter etter sin ektemann blant de døde på slagmarken. Det siste er en indikator på Ercillas humanistiske side, og en menneskelig sympati som han viser mot de innfødte. Fortelleren hevder at han forsøker å berge livene til de indianske høvdingene.

Det er en episode i romanen Don Quijote av Miguel de Cervantes hvor en prest og en barberer inspiserer Don Quijotes bibliotek for å brenne de bøkene som har gjort ham sinnssyk. La Araucana er ett av de få verkene som mennene sparer fra flammene ved å hevde at det er «ett av de aller beste eksemplene av sin sjangre», helt og holdent kristent og beundringsverdig.

Det er en kommune i Araucania-regionen i Chile som har fått navn etter Ercilla.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]