Løvhjort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løvhjort
Nomenklatur
Muntiacus putaoensis
Amato, Egan & Rabinowitz, 1999
Populærnavn
løvhjort, putaomuntjak
Hører til
muntjaker,
hjortedyr,
drøvtyggere
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1 (rødlistestatus er ikke vurdert av IUCN/SSC)

NE — Ikke vurdert

Økologi
Habitat: tett eviggrønn skog
Utbredelse: Myanmar (Burma)

Løvhjort (Muntiacus putaoensis) eller putaomuntjak er et lite hjortedyr som ble oppdaget av biologen Alan Rabinowitz under en ekspedisjon til Hukawngdalen i Myanmar i 1997. Den regnes av mange som verdens minste ekte hjort, skjønt det er usikkert om pu hoat muntjaken fra Vietnam kan være like liten eller til og med mindre.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Løvhjorten er et lite hjortedyr som veier omkring 11 kg og blir ca. 60-80 cm høy. Den har en kastanjebrun pels. Navnet har den fått etter de lokale beskrivelsene av dette dyret, i det disse forteller at den er så liten at den kan pakkes inn i et løvblad (Phrynium) for transport.

Løvhjorten lever i fjellregionene nordøst for Putao og sør for Nam Tamai, en sideelv til Mai Hka elven i Myanmar. Så vidt man vet finnes den kun i Myanmar, men den kan ha hatt en mye bredere utbredelse tidligere. Den trives helst i høyder på 450-600 moh, i beltet mellom regnskog og temperert skog. Den lever et liv i ensomhet utenom paringstiden. Kosten består for det meste av frukt.

Voksen løvhjort er både nattaktiv og dagaktiv. Det er kjent at kalven fødes i tett skog, der den blir til den kan følge med på moras vandringer.

Annet[rediger | rediger kilde]

Arten er trolig svært truet, men var per november 2006 fortsatt ikke listet av IUCN. Den har imidlertid tradisjonelt vært jaktet med snare i de områder der den finnes, noe som sammen med tap av habitat er hovedårsaken årsaken til reduksjonen i utbredelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]