Lønsj (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 25. mar. 2013 kl. 20:14 av Addbot (diskusjon | bidrag) (bot: Fjerner 2 interwikilenker som nå hentes fra d:q1763973Wikidata)
Lønsj
orig. Lønsj
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1. februar 2008 (NOR)
Prod.landNorges flagg Norge
Lengde90 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiEva Sørhaug
ProdusentHåkon Øverås
Aagot Skjeldal
ManusforfatterPer Schreiner
MusikkBugge Wesseltoft
SjeffotografJohn Andreas Andersen
Foran kamera
MedvirkendeAksel Hennie
Ane Dahl Torp
Pia Tjelta
Bjørn Floberg
Eksterne lenker

Lønsj er en norsk film fra 2008 i regi av Eva Sørhaug og med et manus skrevet Per Schreiner, kjent fra tidligere som manusforfatteren av Den brysomme mannen. Filmen ble produsert av 4 1/2 Film og distribuert av Nordisk Filmdistribusjon. Sjeffotograf John Andreas Andersen hadde tidligere jobbet på noen av norsk films største suksesser i moderne tid, som for eksempel Uno, Uro og Buddy. Etter Lønsj ble for øvrig Andersen nominert til Amanda for beste foto for sin jobb på Varg Veum – Falne engler.

Handling

Filmen åpner med en bilulykke hvor Turid (Birgitte Victoria Svendsen) og Marius (Nicolai Cleve Broch) i beruset tilstand kjører ned og tilsynelatende dreper en fotgjenger. Marius sitter bak rattet, men tvinger Turid til å bytte plass med ham og påta seg skylden. Deretter fortsetter filmen i akter med tilhørende tittelkort.

En morgen blir den unge, homofile vestkantgutten Christer (Aksel Hennie) nødt til å tyvlåne vaskekjelleren hos naboen fordi han ikke har penger til å betale, og kommer i fare for å slå av sikringen for hele bygningen – til stor frustrasjon for huseieren Kildahl (Bjørn Floberg). Som følge av dette faller en eldre mann og dør mens han sjekker sikringen mens strømmen skrus på, og den nybakte moren og troféhustruen Heidi (Pia Tjelta) som ikke ønsker noe annet enn å gjøre sin misfornøyde ektemann Odd (Kyrre Haugen Sydness) lykkelig, får ikke vasket ferdig klærne han behøver til jobben. Fra og med dette øyeblikket begynner karakterenes liv å flettes sammen.

Leiligheten til den aldrende mannen som døde blir lagt ut for salg, men det viser seg at han gjennom en årrekke har hatt sin datter Leni (Ane Dahl Torp) boende hos seg i skjul. Hun har ingen forutsetninger for å klare seg utenfor leiligheten, men etter å ha bli kastet ut av den hensynsløse eiendomsmegleren – som viser seg å være Odd – får hun likevel en jobb på kafé samtidig som hun drømmer om å reise på badeferie til varmere strøk.

Sjanger og kontekst

Lønsj er et ensembledrama med sterkt fokus på karakterene og hvordan deres handlinger ubevisst påvirker hverandre. En narrativ struktur av denne typen, hvor ulike menneskeskjebner veves sammen på bakgrunn av tilfeldigheter, har av filmanmelder Per Haddal i Aftenposten blitt kalt flettverksfilm.[1] Man kan trekke linjer til amerikanske Hollywood-filmer som Magnolia, Crash og Babel, men også norske flettverksdramaer som Hawaii-Oslo – muligens den første av sitt slag her til lands.

Alle de tre hovedkarakterene i filmen er ensomme øyer som ikke klarer å finne sin plass i henhold til samfunnet rundt seg; Heidi er kun til stede for en utakknemlig ektemann og står i fare for å bli selvutslettende i sin streben etter å gjøre ham til lags, Christer har ubegrunnet høye tanker om seg selv og et naivt forhold til sine egne prestasjoner i og med at han er avhengig av andres medlidenhet for å få økonomien til å gå rundt, mens Leni er blitt skjermet fra omgivelsene med overlegg av en overbeskyttende far. Det er et grunnleggende tema i filmen hvordan disse skal klare seg både på egen hånd og i harmoni med andre. Birollene ser heller ikke ut til å være i stand til å forsone seg med sine egne livsvalg, og allerede fra første scene, hvor Marius får Turid til å påta seg skylden etter bilulykken, skildrer Lønsj en iskald ansvarsløshet for våre egne liv og mangel av hensyn for menneskene rundt oss.

Lønsj kom i en svært produktiv periode for norsk filmindustri, hvor flere filmer ble bygget med inspirasjon fra den amerikanske sjangerfilmen. Etter omstruktureringen av norsk filmpolitikk i 2001[2] vokste det dessuten frem en ny generasjon filmskuespillere, og siden et knippe av de mest feirede talentene i nyere tid (Aksel Hennie, Ane Dahl Torp, Pia Tjelta og Nicolai Cleve Broch) var involvert i prosjektet, ble det knyttet store forventninger til nettopp Lønsj. Eva Sørhaug var dessuten debutant som regissør av en helaftens spillefilm etter kun å ha syslet med kortfilmer og en og annen episode av fjernsynsserier som Hotel Cæsar tidligere[3], og samarbeidet mellom et uskrevet regissørblad og en kritikerrost manusforfatter ble sett frem til.

Mottagelse

Filmen hadde premiere i Norge 1. februar 2008 og hadde et besøkstall på 75 102 da den gikk på kinoer her til lands.[4] Den internasjonale debuten fant sted under filmfestivalen i Venezia, hvor den var en av åpningsfilmene. Under den 22. nordiske filmfestivalen i Rouen vant Lønsj juryens hovedpris fremfor filmer fra hele Norden, samt Belgia, deriblant det danske krigsdramaet Flammen & Citronen.[5]

Kritikken i norske medier var derimot blandet. VGs anmelder gav filmen terningkast tre og sa; ”Det rare er at filmen også har sine magiske øyeblikk. Ane Dahl Torp utvikler sin i utgangspunktet livsudugelige figur med finstemt fingerspissfølelse. Pia Tjeltas akt av total nedverdigelse er genuint grusom. Aksel Hennie viser glimt av resignert tomhet som gir frysninger. Men det blir med glimtene. Helheten blir en merklig og ujevn blanding av ambisiøs, kompromissløs vilje - og mangel på gode åpninger for en publikummer til å trenge inn i personenes liv og derigjennom identifisere seg med dem.”[6]

Dagbladet, derimot, hyllet skuespillerprestasjonene og mente at Lønsj ”[…] slenger ubarmhjertig filmens tema rett i trynet på oss fra første stund. Det handler om fullstendig mangel på empati, moral og ansvarsfølelse. Eller om du vil: Det handler om Norge i dag.”[7]

Rolleliste

Skuespiller Rolle
Ane Dahl Torp Leni
Pia Tjelta Heidi
Aksel Hennie Christer
Bjørn Floberg Kildahl
Nicolai Cleve Broch Marius
Anneke von der Lippe Karin
Kyrre Haugen Sydness Odd
Birgitte Victoria Svendsen Turid
Ingar Helge Gimle Gunnar
Jan Gunnar Røise Erlend
Nicholas Hope Restauranteieren
Pål Sverre Valheim Hagen Vaktmester
Pål Stokka Bjørn Olaf
Celine Engebrigtsen Margret
Elin Sogn Kunde
Knut Husebø Farsethås
Inger Teien Kvinne på loftet
Hilde Olaussen Gro
Charlotte Grundt Buttikkeier
Mona Grenne Kelner 1
Ola Røneid Kelner 2
Reidar Fossum Kelner 3
Maria Dal Maren 7 år gammel
Roy Jensen Traffikkoffer
Hektor Faldbakken-Sørhaug Baby i baksetet

Referanser

Eksterne lenker