Den brysomme mannen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den brysomme mannen
Generell informasjon
SjangerMysterie / Drama / Thriller / Fantasy / Komedie
Utgivelsesår2006
Prod.landNorge
Lengde1 t. 35 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørJens Lien
ProdusentJørgen Storm Rosenberg
Júlíus Kemp
Ingvar Thordarson
ManusforfatterPer H. V. Schreiner
MusikkGinge Anvik
SjeffotografJohn Christian Rosenlund
KlippVidar Flataukan
Foran kamera
MedvirkendeTrond Fausa Aurvåg
Petronella Barker
Birgitte Larsen
Johannes Joner
Per Schaanning
Ellen Horn
Annen informasjon
Prod.selskapTordenfilm
Premiere26. mai 2006 (Norge)
Eksterne lenker

Den brysomme mannen er en norsk mysteriefilm og fantasy-komedie fra 2006, regissert av Jens Lien. Filmens hovedrolle spilles av Trond Fausa Aurvåg og han fikk Amandaprisen 2006 for beste mannlige hovedrolle i denne filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner på metro hvor en enslig mann ser et elskende par klinende meget grovt... og så skritter den mannen akkurat under toget. Plutselig forsvinner metroen og blir alt det følgende bringer som spredt ute i et øde ørkenliknende landskap. Og vi ser en liten stasjon. Så ankommer en buss denne stasjonen og den eneste passasjeren stiger av bussen. Det er Andreas Ramsfjell. Han ser seg forvirret rundt og vet ikke hvor han er havnet. Like etter kommer en bil kjørende og Andreas blir kjørt til nærmeste by. Heller ikke her kjenner han seg igjen og han legger fort merke til hvor ryddig og velorganisert alt er i denne byen. Men han kan ikke huske hvor han kommer fra og alt virker bare veldig ukjent. Som av seg selv kommer han til en arbeidsplass med eget kontor og kolleger som er påfallende hyggelige. Etter jobb studerer han byen og legger merke til at det finnes verken barn eller gamle mennesker i denne byen. Alt han ser er travle apatiske karrieremennesker som farter hit og dit. Igjen som av seg selv havner Andreas i en fremmed moderne bolig. Der møter han Anne Britt. Hun er hans kone, men Andreas har aldri sett henne før. De to får ikke så mye å snakke om rundt middagsbordet og det meste går på interiør og innredning. På arbeidsplassen går dagene uten at Andreas får mer klarhet i hvor han er kommet og hvorfor han er her. Og byen virker mer og mer monoton, uten følelser, lidenskap og galskap. Så en dag blir han vitne til et selvmord. Andreas forventer sterke reaksjoner fra omgivelsene, men ingen reagerer på det som har skjedd. Og like etterpå dukker det opp to menn i en bil. De plukker opp den døde og forsvinner i samme bil som om ingenting har skjedd. Etter dette begynner Andreas å bli mer og mer rådvill. Han blir desperat etter å finne ut hva det er med denne byen, dette livet... Han vil rømme, men det viser seg å bli mye vanskeligere enn han hadde trodd. Så kommer han tilfeldigvis i snakk med en mann ute på byen, Hugo. Han virker like forvirret og desillusjonert som Andreas, men det er noe med denne mannen som får Andreas til å forstå at Hugo kanskje vet noe mer enn ham selv. Andreas følger etter Hugo og finner ut hvor han bor. Tilslutt går Hugo med på å fortelle Andreas sin hemmelighet. Nede i kjelleren, gjennom et lite hull i veggen strømmer det deilige lukter og vakre lyder fra en kjøkken i en helt annen verden. Andreas ser nå en mulighet til å rømme og sammen med Hugo vil han grave seg fram gjennom hullet i veggen til den andre siden. De må være forsiktige og ikke lage mye bråk. Hullet i veggen blir større og større, men så blir de oppdaget og avslørt.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er innspilt på Island og i Oslo.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Den ble vist under Kritikeruken under Filmfestivalen i Cannes. Der ble filmen tildelt Prix Acid. Utover dette vant den tre Amanda-priser i 2006; for beste regi, beste mannlige skuespiller (Trond Fausa Aurvåg) og for beste filmmanus. Filmen ble også nominert til Nordisk råds filmpris. Manusforfatteren fikk Amandaprisen for filmmanuset.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]