Kyllingstad Plogfabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Plog fra Kyllingstad Plogfabrik A/S i bruk under en nordisk landbrukskonkurranse utenfor Tønsberg i 1952. Traktoren er en Ford.

Kyllingstad Plogfabrikk A/S var en fabrikk på Kleppe, på Jæren, som produserte landbruksredskaper.

Fabrikken ble stiftet av Ole Kyllingstad i 1883 og var opprinnelig en smie, som drev med reparasjon av landruksredskaper. Etter noen år startet Kyllingstad med produksjon av ploger. Produksjonen økte med årene og nye produkter kom til. I 1920 ble firmaet registrert som aksjeselskap, under navnet Kyllingstad Plog og Maskinfabrikk AS. På grunn av ugunstige konjunkturer gikk selskapet konkurs i begynnelsen av 1920-årene, men startet på nytt, under navnet Kyllingstad Plogfabrikk AS. På 1930- og 1940-tallet økte produksjonen og det ble utviklet mange nye produkter, som blant annet harver og hakker.

I etterkrigstiden gikk produksjonen gradvis over til traktormonterte redskaper.I tillegg til ploger produserte fabrikken blant annet husdyrgjødselsprederen Guffen. Både før og etter andre verdenskrig var Kyllingstad en av de viktigste norske produsentene av redskaper for landbruket. I 1967 fikk Kyllingstad NDC sitt merke for god design, for den 4-skjers traktorplogen Oddson 14". Tidlig på 1980-tallet fikk firmaet økonomiske problem og i 1984 ble selskapet kjøpt opp av Kverneland Group, som i 1986 la ned fabrikken.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Jærmuseet