Hopp til innhold

Kleppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For artikkelen om bygda på Askøy i Hordaland, se Kleppe (Askøy).
Kleppe
Byggeaktivitet på Kleppe våren 2007
LandNorges flagg Norge
Areal3,02 km²
Høyde o.h.42 meter
Kart
Kleppe
58°46′25″N 5°37′58″Ø

Kleppe er det største tettstedet og administrasjonssenteret i Klepp kommune på Jæren i Rogaland fylke. På Kleppe bor det 9206 (Pr. 1.1.2018)[1] mennesker, medregnet tettstedet Verdalen, som Kleppe grenser til i vest.

Klepp kirke, en trekirke fra 1846, ligger mellom de to høydedragene Kleppevarden og Haugabakka. Like ved kirken, i retning Kleppevarden, ligger Jæren folkehøgskule. Nedenfor kirken ligger Kleppekrossen, som er sentrum i tettstedet. I Kleppekrossen finnes blant annet butikker, banker, legekontor og rådhus. I nordøstre delen av Kleppe ligger Klepp stadion, Kleppe skule og Klepp ungdomsskule. Videre i østlig retning mot tettstedet og jernbanestasjonen Klepp stasjon ligger idretts- og svømmehall og turnhall.

Mellom Kleppe og Verdalen går 44, som er den viktigste veiforbindelsen mellom jærkommunene Klepp, Time og og bykommunene Sandnes og Stavanger i nord, og Sola nordvest via 510.

Kleppe er, sammen med de fleste tettsteder på Jæren mellom Nærbø og Randaberg, i en enorm vekst. Det urbane bybildet man ser i Stavanger, sprer seg raskt til Jæren, og Nærbø, Kleppe, Verdalen, Bryne, Sola, Sandnes, Randaberg og Stavanger kan innen få år ha vokst sammen til et stort byområde som dermed vil være landets nest største[trenger referanse].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2018-12-03». ssb.no (norsk). Besøkt 28. juni 2019.