Storerkebiskopen av Kyiv-Halytsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Storerkebiskopen av Kiev-Halytsj er overhodet for den ukrainsk-katolske kirke, en kristen kirke som har inngått en union med den romersk-katolske og aksepterer pavens overhøyhet. Storerkebiskopen er samtidig metropolitt og erkeepark av Kiev.

Den nåværende storerkebiskopen av Kiev-Halytsj er Svjatoslav Sjevtsjuk (siden 2011).

Historie[rediger | rediger kilde]

Tittelen er av forholdsvis ny dato. I 1963 ble den daværende lederen for den ukrainsk-katolske kirke – Josyp Slipyj, som var metropolitt av Lviv, men levde i eksil i Roma (Vatikanstaten) – opphøyet til storerkebiskop. Hans etterfølger fra 1984 var Myroslav Ivan Ljubatsjivskyj, som også levde i romersk eksil. Sovjetunionens oppløsning gjorde det mulig for ham å flytte tilbake til Lviv i 1991, der han døde i 2000.

Den forrige (tredje) storerkebiskopen, Ljubomyr Huzar, flyttet i 2004 bispesetet fra Lviv til Kiev og tok tittelen storerkebiskop av Kiev-Halytsj. Tittelen kombinerer de to historisk betydningsfulle bispesetene Kiev og Halytsj.

Kiev hadde allerede fra 1596 til 1667 vært setet for den ukrainsk-katolske kirkens metropolitt. Etter at byen hadde falt til Tsar-Russland, ble metropolitt av Kiev frem til 1808 ført som en ren ærestittel av kirkens overhode. Fra 1808 var Lviv kirkens metropolitanbispesete.

Byen Halytsj hadde siden 1367 vært det første (romersk-)katolske bispesetet i dagens Ukraina. Det var aldri sete for noen ukrainsk-katolsk biskop, men har stor symbolsk betydning for landets katolikker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]