Rust

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For videospillet, se Rust (videospill)
Rustangrepet jernbjelke

Rust er en fellesbetegnelse for kjemiske forbindelser av jern (Fe) og oksygen (O). Alt etter sammensetning kan fargen være gulaktig, rødlig, brunlig og over mot svart.

Rust er et stort problem i mange forbindelser hvor man bruker jern eller jernholdige materialer til diverse konstruksjoner. I visse metallsammensetninger dannes en metall- og oksygenforbindelse som forhindrer oksygenet i å nå lenger inn i materialet, for eksempel i rustfritt stål. Normalt vil rusten få materiale til å løsne seg i flak, så emnet hele tiden svekkes etterhvert som oksygenet trenger lenger og lenger inn. Til slutt dannes hull (gjennomtæring), eller emnet knekker.

I oppvaskmaskiner ses ofte rustpletter på ellers rustfrie gjenstander. Kan skyldes dårlig legering, eller Fe i små partikler som setter seg fast på utsiden eller at løse ikke-rustfrie splinter er løsnet fra andre ting i maskinen og tilfeldig lander på den rustfrie delen. Herfra kan rusten så spre seg, men da som dekningskorrosjon (tæring).

Rust forebygges ofte ved galvanisering eller varmeforsinking. Alternativt rustbeskyttes det løpende med oljebaserte produkter, særlig på biler. Rust kan omdannes til magnetitt ( som ikke ruster) med å påføre kjemiske produkter som bla ferrobet selger, men også andre merker har produkter som er adekvate. Ofte brukt på skip.

Tilsvarende kjemiske forbindelser dannes med andre metaller, f.eks. sølv som oksiderer og blir svart eller kobber som irrer (karakteristisk grønn farge).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]