Kvensk Finsk Riksforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kvenlandsforbundet»)
Kvensk Finsk Riksforbund
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer991939180
Stiftet19. juni 1999[1]
LandNorge
Nettstedkvenfinn.no (no)
kvenfinn.no (en)
kvenfinn.no (fi)

Kvensk Finsk Riksforbund er en selvstendig kvenorganisasjon i Norge. Sammen med tilsvarende organisasjoner i Sverige og Finland danner disse tre sammen Kvenlandsförbundet-Kveenimaayhdistys. Leder for forbundet i Norge er Bjørnar Seppola. Organisasjonen ble opprettet i 1999, da under navnet Kvenlandsforbundet avdeling Norge. På landsmøtet i september 2021 ble det vedtatt å endre navnet til Kvensk Finsk Riksforbund.

Kvensk Finsk Riksforbund er en interesseorganisasjon for spesielt kvener og norskfinner i Norge. Navnendringen ble gjort fordi man ønsker at kvener og finner skal jobbe sammen om å opprettholde sin kultur og sitt språk, i dets lokale varianter. Forbundet har også samarbeid med andre finsk-ugriske folkegrupper, deriblant skoltene.

Forbundet er en forkjemper for det finske skriftspråket i Norge. De første religiøse bøkene på finsk har siden 1500-tallet vært grunnlaget for det finske språket på Nordkalotten.

Interessen for det kvenske språket i Norge er svært lav blant skoleelevene. Dette viser blant annet skolestatistikkene til Utdanningsdirektoratet.[2] Kvensk Finsk Riksforbund fikk i 2022 norske myndigheter til å registrere og offentliggjøre elevtallene for finsk og kvensk hver for seg for å bevise den reelle interessen for språket. Også i Sverige er interessen for meänkieli synkende, mens interessen for det finske språket holder seg på et bærekraftig nivå.

Stipendvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Sammen med sin ungdomsorganisasjon, Kvensk Finsk Studentnettverk, deler forbundet ut et finsk-stipend til skoleelever på ungdomsskolen (10. klassetrinn) og videregående skole (1. - 3. klassetrinn). Elever som enten ønsker å mestre finsk, kvensk, eller meänkieli kan søke om stipendet, Suomen apuraha.[3] Blant de aktuelle skoleelevene tar ni av ti elever finsk på grunnskolen. På videregående skole er det nesten utelukkende elever som leser finsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enhetsregisteret[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «GSI - Grunnskolens Informasjonssystem». gsi.udir.no. Besøkt 29. april 2022. 
  3. ^ «APURAHA». Kvensk Finsk Riksforbund. Kvensk Finsk Riksforbund. Besøkt 29. april 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]