Kura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kura (elv))
Hopp til: navigasjon, søk
Samløpet mellom elvene Aragvi og Mt'k'vari (Kura) ved Mtskheta.
Elva Mt'k'vari (Kura) ved gamlebyen i Tbilisi.
Halvørken-landskap ved Vardzia.

Kura (tyrkisk: Kura; georgisk: მტკვარი, Mt'k'vari; aserbajdsjansk: Kür) er ei elv i Kaukasus. Den begynner i den nordøstlige provinsen Ardahan i Tyrkia, og renner derfra inn i Georgia og videre til Aserbajdsjan, hvor den løper sammen med elva Aras og munner ut i Kaspihavet. Elva er i alt 1 364 kilometer lang.

Navnet Kura stammer fra det mingrelske kur «vann, elv». Det georgiske navnet på elva er Mt'k'vari, som enten stammer fra det georgiske ordet for «godt vann» eller en georgisert form av det mingrelske tkvar-ua som betyr «gnage» (dvs. «elva som gnager seg gjennom fjellene»). Navnet Kura ble først antatt av russiske og senere også av europeiske kartografer. I noen definisjoner danner Kura grensa mellom Europa og Asia.[1]

Før utbyggingen av vannkraftverk langs elva (hovedsakelig i Georgia) var Kura seilbar til Tbilisi i Georgia. Elva er noe forurenset på grunn av større industrisentere som Tbilisi og Rustavi i Georgia.

I Aserbajdsjan kalles elva Kür, og er sammen med Aras den viktigste elva i landet. Den renner gjennom et stort sletteland før den munner ut i Kaspihavet.

Selv om Kura (Mt'k'vari) har et nedbørfelt (86 000 km²) som er mindre enn Aras (101 937 km²), så kalles elva etter samløpet likevel Kura, ettersom vannføringen i denne elva er betydelig høyere enn Aras.

Langt oppe i vassdraget sørger Mingetsjevir-demningen for oppdemming av landets største reservoar på 605 km².

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Countries that exist wholly or partially within geographical Europe

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]