Kunstpsykoterapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kunstpsykoterapi er en psykoterapiform der kunsten og klinisk psykologi flettes sammen. Det sentrale fokus blir her på prosessen og relasjonen - til mennesket og kunsten. Pasienten oppmuntres til å skape kunst i terapitimen. Det tilbys ulike typer kunstmaterialer; som maling, leire, collage, poesi etc. Filosofien er at et hvert menneske har skapende evner i seg og trenger derfor ingen forkunnskaper innen kunst (Minde, 2000). Gjennom den kreative prosessen stimuleres pasientens kreative evner. På den måten gis pasienten mulighet til å uttrykke indre opplevelser, følelser og drømmer som det ellers kan være vanskelig å uttrykke verbalt. Kunstpsykoterapiens styrke ligger i bildets visuelle språk. Denne terapiformen anerkjenner at før ordene er sanseinntrykkene, bilder, lyder, lukter, berøring (det taktile). Kunst fremmer kontakt med sansehistoriene og gjør at en kan uttrykke noe av det ordløse (Jennings, 1994).

Historie[rediger | rediger kilde]

Begrepet «kunstterapi» ble først brukt på 1940 tallet (i USA og England), da man begynte å bruke kunst i behandling; tuberkoloseanstaltene, i arbeid med barn med spesielle behov og i psykiatriske institusjoner. Edith Kramer og Margaret Naumberg er sett på som kunstterapiens mødre (Holgan 2001). De var begge kunstnere, og hadde et psykoanalytisk fagfundament. Med tiden har kunstpsykoterapi blitt etablert, og utviklet innen mange psykoterapeutiske retninger - psykodynamisk, kognitiv, mentalisering og stabiliserende behandling - og til en variert pasientgruppe: rus, psykiatri, somatikk - samt rettet mot både voksne og barn.I Norge har kunstpsykoterapi vært etablert siden 1978. Dette året ble Norsk Forening for Billedterapi opprettet. Sentrale personer av etableringen av faget i Norge er Åse Minde, Borghild Bredeli,[1] Ingeborg Breder[2], Astri Ziesler[3], Ingalill Johnsen og Siri Johns[4].

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

I flere land er kunstpsykoterapi en etablert og godkjent profesjon. Utdannelser innen fagfeltet finnes på universitetsnivå til Master og PhD-nivå. Ved Høyskolen i Oslo og Akershus er det etabler en videreutdannelse i Billedterapi (60 studiepoeng). Per i dag (2014) finnes det ikke en fullstendig kunstpsykoterapeutisk utdannelse i Norge. I Norge er ikke kunstpsykoterapi en godkjent profesjon, men kunstpsykoterapi tilbys bl.a på Gaustad Sykehus, i behandling for spiseforstyrrelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • de Botton, A. (2013) Art As Therapy, Phaidon Press Ltd. London
  • Hogan, S (2001) Healing Art: The History of Art Therapy, Jessica Kingsley Publisher. London
  • Jennings, S., Minde Å (1994) Masks of the Soul, Jessica Kingsley Publishers, Uk.
  • Minde, Å (1994) Fra kokong til sommerfugl, Notam Gyldendal Oslo
  • Minde, Å. (2000) Kunsten som sjelens arkitekt. Kunst, galskap og terapi, Gyldendal Akademisk Oslo
  • Polden, L. (2011) Stengt inne mellom opne dører, ISBN 978-82-7129-256-0