Klinisk psykologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Klinisk psykologi er den del av psykologien som omfatter forståelse og behandling av psykiske lidelser,[1] og er en av av mange former for anvendt psykologi.[trenger referanse] Betegnelsen brukes noe ulikt i ulike og brukes blant annet om forskning på psykiske lidelser og behandling. Klinisk psykologi ble utviklet på slutten av 1800-tallet og var til omkring 1960 hovedsakelig innrettet mot å stille diagnoser uten å drive behandling.[2] Kliniske psykologer har grunnutdanning i psykologi med teoretisk orientering, mens psykiatere har grunnutdanning i medisin og har mer opplæring i klinisk arbeid. Kliniske psykologer og psykiatere utfører ofte de samme arbeidsoppgavene.[3]

De vanligste behandlingsformene for psykiske lidelser er individualterapi eller gruppeterapi (dynamisk eller systemisk/kognitiv/løsningsfokusert), familieterapi (dynamisk, systemisk eller løsningsfokusert) eller medisinering (psykofarmaka). Mange følger flere behandlinger samtidig.

Klinisk psykologi (abnormal psykologi og terapimetoder) omfatter beskrivelse og klassifisering av sinnslidelser og forskning om årsaker til dem og behandlingsteknikker.

Kliniske psykologer skriver for det meste ikke ut legemidler, selv om psykologer i enkelte land i økende grad har fått rett til å skrive ut dette de siste årene. Stort sett vil psykologer samarbeide med psykiatere (dvs. leger) når det er nødvendig med bruk av medikamenter. Kliniske psykologer kan også inngå i team med andre profesjoner som sosialarbeidere og ernæringsfysiologer.

Se også[rediger | rediger kilde]

I Norge er det Statens autorisasjonskontor for helsepersonell som utsteder autorisasjon for psykologer og annet helsepersonell.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fagerström, Grethe (1977). Psykologiens abcd. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205097038. 
  2. ^ Egidius, Henry (1925-) (1987). Psykologiske grunnbegreper. Oslo: TANO. ISBN 8251821886. 
  3. ^ Norsk psykiatri i 80-årene. Oslo: Universitetsforlaget. 1982. ISBN 8200060497. 
psykologistubbDenne psykologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.