Hopp til innhold

Kunstnerboligforeningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kunstnerboligforeningen
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer925335843
Stiftet25. juni 2020
LandNorge
HovedkontorOslo
Adressec/o Unge Kunstneres Samfund Keysers gate 1, 0165 Oslo
Nettstedwww.kunstnerboligforeningen.no (nb)

Kunstnerboligforeningen ble etablert i juni 2020 og arbeider for å utvikle rimelige utleieboliger for kunstnere tilknyttet en kunstnerorganisasjon, med tilhørende eller lokale atelierer, i hele landet.

Foreningen ble etablert av daværende styreleder i Unge Kunstneres Samfund (UKS) Steffen Håndlykken, daværende styreleder i Norske Billedkunstnere Ruben Steinum, kunstner Ina Hagen, arkitektene Arild Eriksen og Cathrine Finnema fra Fragment.[1]

Foreningen har i tillegg til å arbeide politisk med betingelsene for kunstneres tilgang til bolig og arbeidsplasser i byen, gjort en rekke mulighstsstudier og bidratt i kunstprosjekter som tar opp vilkårende for ikke-kommersiell boligbygging. Prosjektet Kunstnerboliger i Hovinbyen, støttet av Kulturetaten (Oslo), er mye publisert og omtalt.[2] I motsetning til de to kunstnerboligområdene som finnes i Oslo i dag, Ekely og Trolltun Borettslag på Bøler, så viste prosjektet på Hasle i Hovinbyen, kunstnerboliger som et boligkvartal med høy utnyttelse, men med både fellesrom på bakkeplan, fellesverksted, prosjektrom og næringslokaler.

Kunstnerboligforeningen, sammen med kunstnerne Anna Ihle, Ane Hjort Guttu, Sigrid Espelien og Sverre Wyller, ble også valgt til å lage kunstprosjektet Selvbyggeren til Oslo kommunes kunstsamlinger sin satsing Økern!, hvor både Lars Ramberg og Mia Habib bidro med kunstverk.[3] Selvbyggeren var en midlertidig paviljong som foreningen bygget selv sammen med kursdeltakere, og som senere huset ulike kurs og arrangementer.[4]

Kunstnerboligforeningen har skapt mye oppmerksomhet rundt kunstneres bo- og arbeidssituasjon, og utreder mulighetene for å bli en medlemsorganisasjon for medlemmer av alle kunstnerorganisasjonene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nå kommer et eget boligbyggelag for kunstnere ⋆ Kontekst». Kontekst. 23. juni 2020. Besøkt 19. mai 2024. 
  2. ^ «Kunstnere danner eget boligbyggelag – vil ha kunstnerboliger i Hovinbyen». www.aftenposten.no. 22. juni 2020. Besøkt 19. mai 2024. 
  3. ^ «Et friskt blikk på byen!». KORO. 22. november 2022. Besøkt 19. mai 2024. 
  4. ^ «Samtale med Kunstnerboligforeningen». www.kunstsamlingen.no. 13. februar 2024. Besøkt 19. mai 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]