Hopp til innhold

Krypesnegler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krypesnegler
Nomenklatur
Cerithiidae
Fleming, 1822
Populærnavn
krypesnegler
Hører til
Sorbeoconcha,
Caenogastropoda,
Orthogastropoda,
snegler
Økologi
Antall arter: ca. 250 i verden
 ? i Europa
Habitat: limnisk, saltvann eller brakkvann
Utbredelse: Europa, Asia, ?
Inndelt i

Krypesnegler (Cerithiidae) er bløtdyr, og en gruppe snegler som lever i saltvann (marine). De finnes langs i øvre sone, langs havstrender. De fleste artene finnes i Stillehavet og Det indiske hav. De tomme skallene brukes ofte av eremittkrepser.

Skallet er 50-60 millimeter langt, og varierer i utseende mellom de ulike artene. Skallet er udelt (ett skall) og høyrevridd. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridinger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger. Skallet består hovedsakelig av kalsiumkarbonat (CaCO3). Bare hodet og den store foten stikker ut av skallet, og danner den delen av kroppen som synes. Hodet er velutviklet med tentakler, øyne og munn. Den har en tunge med små tagger, også kalt raspetunge. Med den rasper den i seg deler av planter, som er det den lever av.

Inne i skallet ligger kroppens indre organer oppkveilet. Det er kjønnsorganer, fordøyelsesorganet, kalt innvollssekken. Innvollssekken er usymetrisk.

Krypesnegler er i tradisjonell systematikk plassert i gruppen forgjellesnegler (Prosobranchia), Forgjellesnegler er en parafyletisk gruppe og er i nyere systematikk gjerne splittet opp i andre grupperinger. Forgjellesnegler har gjellene plassert foran hjertet. Åndedrett skjer via et hull i framkanten av skallet.

Krypesnegler lever i saltvann, i øvre sone langs havstrender, men noen ganger også i brakkvann. De lever av plantemateriale som alger, som de skraper av større planter, stein o.l. med raspetungen. De tomme skallene brukes ofte av eremittkrepser.

Krypesnegler er enkjønnet, det vil si at det er både hanner og hunner. Hunnen legger eggene i gelékapsler som klebrer seg til underlaget. Etter en tid klekker eggene.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen følger Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. 2005..

Treliste
  • Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. (J. Fryda, B. Hausdorf, W. Ponder, A. Valdés og A. Warén ) 2005. Classification and Nomenclator of Gastropod Families. Malacologia (vol. 47) 1-2. side 1-397.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata