Hopp til innhold

Kristen von Krogh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristen von Krogh
Født5. des. 1910Rediger på Wikidata
Død10. juli 1998Rediger på Wikidata (87 år)
BeskjeftigelseOrnitolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Kristen Faye von Krogh (født 5. desember 1910, død 10. juli 1998), også kjent som Kristen Krogh, var norsk forstmann og ornitolog. For sitt arbeide for offentlig naturvern ble han kjent som «Nasjonalparkenes far».

Familie[rediger | rediger kilde]

Kristen von Krogh var sønn av sokneprest Einar von Krogh og Asta Olava f. Thorbjørnsen. Hans fødested var Gransherad i Telemark.[1] Som prestesønn flyttet han i 1916 nordover til Mosjøen sammen med familien, og han bodde på Dolstad prestegård rett ved Dolstad kirke. Der forble de frem til 1928, da familien flyttet til Drammen.

Von Krogh giftet seg i 1941 med Anne Mathilde Mentsen (1921–2007) fra Namsos i Nord-Trøndelag.

Utdannelse og yrke[rediger | rediger kilde]

Under sin oppvekst i Mosjøen og Vefsn utviklet Kristen von Krogh interesse for ornitologi. Han meldte seg i 1928 inn i Norsk ornitologisk forening. Etter eksamen artium i 1930, ett års praksis hos Treschow og militærtjeneste i Garden, begynte han i 1932 på Statens skogskole i Steinkjer. Han gikk deretter videre med treårig skogbruksutdannelse ved Norges landbrukshøgskole (1933–1936). I studietiden var han politisk aktiv. Han var med på å stifte Landbrukshøiskolens socialistiske studentlag, og i ett år var han formann i den lokale avdelingen av Norges studerende ungdoms avholdsforbund.

Som forstkandidat fikk von Krogh arbeide ved Skoghøgskolens institutt for skogskjøtsel. Etter ett år der ble han ansatt i forstvesenet, som forvaltet skoger eier av staten. Han arbeidet i Lierne, og fra 1941 var han assistent i skogforvaltningen i Innherad samtidig som han underviste ved skogskolen i Steinkjer. Fra 1945 var von Krogh skogforvalter i Grong, og i 1955 ble han skoginspektør for Nord-Norge – med kontor i hjembyen Mosjøen. Fra 1960 var von Krogh naturverninspektør med kontor i Trondheim. Dermed arbeidet han med sine hjertesaker, nemlig naturvern og -fredning. Han var med på å fremarbeide den første nasjonalparken i Norge, Rondane nasjonalpark i 1962. Deretter arbeidet han med en plan for norske nasjonalparker.

Ved siden av sitt arbeide skrev von Krogh en rekke bøker og artikler, særlig innenfor ornitologi og skogzoologi. Han deltok også i naturopplysningsprogrammer i NRK.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Suul, Jon: Nasjonalparkenes far – Kristen Faye Krogh – et hundreårsminne i Årbok for Helgeland 2010 (ISBN 978-82-90148-33-6)
Autoritetsdata