Krig og fred (1956)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krig og fred
orig. War and Peace
Vittorio Gassman og Audrey Hepburn i en scene fra filmen.
Generell informasjon
SjangerDrama / Krig / Romatikk
Utgivelsesår
  • 21. august 1956 (1956-08-21) (USA)
  • 29. desember 1956 (1956-12-29) (Italia)
Prod.landUSA / Italia
Lengde3 t. 28 min.
SpråkEngelsk, italiensk, russisk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiKing Vidor
Produsent
Manusforfatter
Basert påKrig og fred 
av Leo Tolstoj
MusikkNino Rota
SjeffotografJack Cardiff
KlippLeo Cattozzo
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Annen informasjon
Budsjett6 millioner dollar
Prod.selskapPonti-De Laurentiis Cinematografica
DistributørParamount Pictures
Eksterne lenker

Krig og fred (originaltittel: War and Peace) er et amerikansk-italiensk romantisk krigsdrama fra 1956, regissert av King Vidor.

Manuset ble skrevet av Vidor, Bridget Boland, Mario Camerini, Ennio De Concini, Gian Gaspare Napolitano, Ivo Perilli, Mario Soldati og Robert Westerby. Filmen er basert på Leo Tolstojs klassiske krigsroman Krig og fred. Spillefilmen ble utgitt av Paramount Pictures og ble produsert av Dino De Laurentiis og Carlo Ponti. Lydsporet ble komponert av Nino Rota, mens fotoarbeidet ble utført av Jack Cardiff.

Audrey Hepburn, Henry Fonda og Mel Ferrer spiller hovedrollene, mens Vittorio Gassman, Herbert Lom, John Mills og Anita Ekberg medvirker i birollene. Den ble nominert til tre Oscar-priser for beste regi (Vidor), beste kinematografi, farger (Cardiff) og beste kostymedesign, farger (Maria De Matteis).[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

En scene fra filmen
En dramatisk scene

Filmen handler om den unge og uskyldige Natasha Rostov (Audrey Hepburn) som Pierre Bezukhov (Henry Fonda) holder så kjær. Men Napoleonskrigene står på trappene, og skjebnen vil andre ting for de to. Pierre får beskjed om at faren er døende og bestemmer seg for å reise avsted. Han arver både land og formue, og det er grunnen til at Hélène (Anita Ekberg) bestemmer seg for å lure ham inn i ekteskapet. Det blir et ulykkelig forhold.

Krigen fortsetter å kreve sine ofre. Pierre blir tatt til fange av franskmennene, og når han endelig blir satt fri får han vite at hans kone døde i barselseng. Dermed er det duket for en gjenforening mellom Pierre og Natasha og muligheten for en ny fremtid sammen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The 29th Academy Awards (1957) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 16. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]