Kragerø stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kragerø stasjon
LandNorges flagg Norge
StedKragerø
KommuneKragerø
Opprettet1927
Distanse247,38 km
Høyde3 moh.
ArkitektGudmund Hoel og
Eivind Gleditsch
Operatør(er)NSB
Rehabilitert2022
Åpnet2. desember 1927
Nedlagt1. januar 1989
Tjenester
Linje(r)Kragerøbanen
Plattform(er)1
Posisjonskart
Kragerø stasjon ligger i Telemark
Kragerø stasjon
Kragerø stasjon
Kragerø stasjon (Telemark)
Kart
Kragerø stasjon
58°52′10″N 9°24′53″Ø

Godshuset er i dag vinmonopol.

Kragerø stasjon (i Kragerø kommune i Telemark) var endestasjon på Kragerøbanen, den 27 kilometer lange sidebanen mellom Neslandsvatn og Kragerø. Stasjonen åpnet 2. desember 1927 og siste trafikkdag var 31. desember 1988.

Endestasjon for Sørlandsbanen[rediger | rediger kilde]

Kragerø overtok Breviks rolle som Sørlandsbanens endestasjon fra 1927 inntil banen sto ferdig til Nelaug og Arendal i 1935. Post og passasjerer fra Oslo Vestbane som skulle vestover ble omlastet til kystruten i Kragerø. I disse årene gikk det nattog med sovevogner og postekspedisjon fra Oslo til Kragerø, slik det i mer enn 30 år hadde gjort til Brevik.

For å kunne ekspedere passasjerer og gods fra tog til skip, ble Kragerø utstyrt med havnespor, jernbanebrygge og kraner.[1]

Bygningsmassen[rediger | rediger kilde]

Stasjonsbygningen ble tegnet av Gudmund Hoel og Eivind Gleditsch.[2]

Etter nedleggelsen ble jernbanebygningene i Kragerø tatt i bruk til andre formål. Stasjonsbygningen har huset turistinformasjon, skysstasjon og kontor for havnevesenet. Bygningen ble i august 2020 kjøpt av Sparebankstiftelsen DNB, som gjennomførte renoveringsarbeider og gjorde stasjonen om til et åpent kulturhus for allmennyttige aktiviteter.[3]

Godshuset er tegnet av Hoel og Ralph Werenskiold, og er nå utsalg for Vinmonopolet. De andre bygningene i stasjonsområdet (lokstall, velferdsbygg, hvilebu, traktorstall og venteskur) er revet, og fylkesvei 38 opptar det meste av den gamle jernbanetraséen ved stasjonen.

Historiske bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Svunnen tid. Jernbanekaia i Kragerø.». Kragerø Blad Vestmar. Besøksdato=2024-04-27
  2. ^ Aasmund Dahl, red. (1984). NSBs bygningsregistrering: Kristiansand distrikt: Sørlandsbanen. NSB Arkitektkontoret. s. 218. 
  3. ^ «Eiendommer til allmenn nytte». Sparebankstiftelsen. Besøkt 15. april 2023. «Kragerø stasjon ble kjøpt i 2020 med mål om å gjøre den sentrale og historiske bygningen til en allmenn arena for lokalsamfunnet. I 2021 startet et pilotprosjekt for å kartlegge og definere fremtidig bruk av bygningen. Pilotprosjektet fortsatte ut 2022.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Nedlagt stasjon   Neste stasjon
KragerøbanenEndestasjon