Kragerø stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kragerø stasjon
LandNorges flagg Norge
StedKragerø
KommuneKragerø
Opprettet1927
Distanse247,38 km
Høyde3 moh.
ArkitektGudmund Hoel og
Eivind Gleditsch
Åpnet2. desember 1927
Nedlagt1. januar 1989
Tjenester
Linje(r)Kragerøbanen
Posisjonskart
Kragerø stasjon ligger i Telemark
Kragerø stasjon
Kragerø stasjon
Kragerø stasjon (Telemark)
Kart
Kragerø stasjon
58°52′10″N 9°24′53″Ø

Godshuset er i dag vinmonopol.

Kragerø stasjon (i Kragerø kommune i Telemark) var endestasjon på Kragerøbanen. Stasjonen åpnet den 2. desember 1927 idet strekningen fra Lunde til Kragerø åpnet. Stasjonen ble nedgradert til holdeplass i 1971, og trafikken på strekningen ble nedlagt fra nyttår 1989.

Bygningsmassen[rediger | rediger kilde]

Stasjonsbygningen ble tegnet av Gudmund Hoel og Eivind Gleditsch.[1]

Etter nedleggelsen av Kragerøbanen ble jernbanebygningene i Kragerø tatt i bruk til andre formål. Stasjonsbygningen har tidligere huset turistinformasjon, skysstasjon og kontor for havnevesenet. Dette bygget ble i august 2020 kjøpt av Sparebankstiftelsen DNB, som ønsket å gjøre det til et åpent hus for allmennyttig aktivitet, og å gjennomføre renoveringsarbeider før gjenåpning.[2]

Vinmonopolet har utsalg i det tidligere godshuset, som ble tegnet av Gudmund Hoel og Ralph Werenskiold. Andre bygninger i stasjonsområdet (lokstall, velferdsbygg, hvilebu, traktorstall og venteskur) er revet, og fylkesvei 38 opptar mye av det som var jernbanetraseen ved stasjonen.

Historiske bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aasmund Dahl, red. (1984). NSBs bygningsregistrering: Kristiansand distrikt: Sørlandsbanen. NSB Arkitektkontoret. s. 218. 
  2. ^ «Eiendommer til allmenn nytte». Sparebankstiftelsen. Besøkt 15. april 2023. «Kragerø stasjon ble kjøpt i 2020 med mål om å gjøre den sentrale og historiske bygningen til en allmenn arena for lokalsamfunnet. I 2021 startet et pilotprosjekt for å kartlegge og definere fremtidig bruk av bygningen. Pilotprosjektet fortsetter ut 2022.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Nedlagt stasjon   Neste stasjon
KragerøbanenEndestasjon