Korallsopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Korallsopper
Ramaria gracilis
Ramaria gracilis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ramaria spp.
Fr. ex. Bonord., 1851
Norsk(e) navn: korallsopper
Hører til: fingersoppfamilien,
Afylloforales,
stilksporesopper
Antall arter: ca. 200
Habitat: terrestrisk, næringsrike gammelskoger
Utbredelse:
Arter:

Korallsopper eller fingersopper (Ramaria spp.) er en gruppe sopper som minner om koraller eller fingerklaser. De kan bli like stor som kålhoder og kan veie flere kilo. Korallsoppene tilhører fingersoppfamilien (Clavariaceae). Det finnes omkring 200 arter, hvorav cirka 29 er kjent i Norge.[1]

Korallsoppene kan variere i farge fra lys gul, rød eller oransje, til lilla, hvit og beige. Noen arter kan skifte farge ved støt. Sporene til korallsoppene er gulbrune til rustbrune. Størrelsen på sporene kan variere mye.

Flere arter, for eksempel gul fingersopp (Ramaria flava), er gode matsopper, men den er lite beskattet. Årsaken er gjerne at spiselig korallsopp er lett å forveksle med beslektede giftige arter, som kan forårsake gastroenteritt (akutt betennelse i mage/tarm). Giftkorallsopp (Ramaria formosa) er et eksempel på en giftig korallsopp som gir gastrointestinale symptomer. Den inneholder irritasjonsstoffer som påvirker mage/tarm. Toksinene som forårsaker gastroenteritten er ikke identifisert, men det er sannsynlig at det dreier seg om en irriterende effekt på slimhinnene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.