George Barris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
George Barris
FødtGeorge Salapatas
20. nov. 1925[1]Rediger på Wikidata
Chicago
Død5. nov. 2015[1]Rediger på Wikidata (89 år)
Encino
BeskjeftigelseBildesigner Rediger på Wikidata
SøskenSam Barris
NasjonalitetUSA
GravlagtForest Lawn Memorial Park

George Barris (født 20. november 1925 i Chicago, USA, død 5. november 2015) var en amerikansk bilbygger og en av de mest kjente designerne av custombiler i verden. Han kalte seg ofte «King of the Kustomizers».

George og broren Sam ble født i Chicago, USA1920-tallet, og etter foreldrenes død flyttet de til California for å bo hos slektninger. Begge var flittige studenter, og interesserte i drama, musikk og design. Spesielt George var fascinert av modellfly, og vant en rekke priser i tenårene for sine modeller.

Brødrene jobbet begge på en restaurant eid av familien, og en dag fikk de en 1925-modell Buick som lønn. Bilen var ikke i god stand, men brødrene reparerte den raskt, før de begynte å eksperimentere med å endre bilens utseende. Denne bilen ble den første custombilen fra Barris-brødrene, og ble raskt solgt for at brødrene skulle få råd til en ny prosjektbil. Før George gikk ut av videregående skole var etterspørselen økende, og brødrene sto også bak en klubb for eiere av customiserte biler, kalt Kustoms Car Club. Dette var første gang ordet custom var stavet med en K, noe som senere ble typisk for Barris-brødrene.

Sam gikk inn i marinen under 2. verdenskrig, mens George flyttet til Los Angeles, hvor også Sam flyttet etter krigen. De to bygget stadig «kustom»-biler for private kunder, og samtidig bygget egne biler som han brukte i konkurranser. Gjennom disse aktivitetene fikk brødrene kontakt med filmindustrien i området, og de ble snart bedt om å bygge biler som skulle brukes i ulike filmer, samt spesialmodeller til personlig bruk for filmstjerner samt ledelsen i filmstudioer. Filmen Uten ryggrad fra 1958 var første gang en av brødrenes biler ble brukt på det store lerret.

I 1951, etter at Sam hadde bygget en Mercury-bil til seg selv, så en kunde, Bob Hirohata, bilen og ønsket seg en tilsvarende. Denne bilen, kjent som Hirohata Merc, ble utstilt på bilutstillingen «Motorama» i 1952, og ble så populær at den var blant de best besøkte bilene utstilt. Denne bilen får også æren for å ha etablert 1949-1951 Mercury blant de mest populære grunnmodellene for videre «customizing», en status modellen har den dag i dag.

Biler for TV[rediger | rediger kilde]

Ut over 1960-tallet ble George Barris' selskap, Barris Kustom Industries, stadig mer involvert i design av biler for bruk i TV. George Barris kjøpte tidlig i tiåret Lincoln Futura, en konseptbil fra midten av 1950-tallet bygget av italienske Ghia. Denne sto parkert i lokalene til firmaet hans, helt til han noe uventet ble spurt om å bygge en bil for American Broadcasting Companys nye TV-serie Batman. Tiden var knapp, og det var kun noen få uker til filmingen skulle starte, så Barris hadde ikke tid til å bygge en ny bil. Han kom til å tenke på Futura, som av Lincoln-designerne var bygget for å likne på en hai, med en aggressiv front og store halefinner, og bestemte seg for at dette var et perfekt grunnlag for en Batmobile. Bilen ble klar på bare tre uker, og serien ble umiddelbart en stor suksess.

Barris' biler har også vært brukt i reklamefilmer, og selskapet har bygget en lang rekke replikamodeller av biler fra kjente filmer og serier, som The Beverly Hillbillies, The Munsters (Munster Koach, DRAG-U-LA), The Dukes of Hazzard (General Lee), Mannix (Roadster), Starsky and Hutch (Ford Torino), Power Rangers (Rad-Bug med fler), Knight Rider samt Banacek (AMC AMX-400). Disse bilene selges ofte på auksjon for høye summer, til tross for at de sjelden er helt lik originalen. Flere av disse bilene står i dag utstilt på museer, fremstilt som originale biler.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Til tross for rykter hadde Barris aldri noe å gjøre med DeLorean-modellen som ble brukt som tidsmaskin i Tilbake til fremtiden-filmene. Man antar at grunnen til disse ryktene er at Barris' selskap faktisk bygget om noen enkelteksemplarer av DMC-12, men i 2004 gikk Bob Gale, manusforfatter for Tilbake til Fremtiden, ut og benektet at George Barris hadde hatt noe med tidsmaskinen å gjøre. Barris hevder også å ha spilt en stor rolle i byggingen av Ecto-1, bilen brukt i Ghostbusters, Monkeemobile fra TV-serien The Monkees (som i realiteten ble designet og bygget av Dean Jeffries), Black Beauty fra The Green Hornet, samt bilene Munster Koach og DRAG-U-LA fra TV-serien The Munsters, som begge ble designet og bygget av Tom Daniels. I realiteten hadde Barris ansvaret for byggingen av replikamodeller av disse bilene, som ble brukt i markedsføring, stuntscener med mer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 154650840, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]