Alfa Romeo Canguro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfa Romeo Canguro
ProdusentAlfa Romeo
Produsert1964
KlasseKonseptbil
KarosserityperTodørs coupé
Generasjoner
Tekniske data
Motor

Alfa Romeo Canguro var en konseptbil fra den italienske bilprodusenten Alfa Romeo, designet av Giorgetto Giugiaro hos designhuset Bertone. Modellen ble første gang presentert på bilutstillingen i Paris, Frankrike i 1964.

Alfa Romeo hadde tidlig på 1960-tallet stor suksess i motorsport med sin TZ-modell, bygget av Zagato, og kikket i 1964 på mulighetene for å utvikle en gatemodell av løpsbilen. Zagato-versjonen var svært dyr, så Alfa Romeo tilbød både Bertone og Pininfarina hvert sitt chassis, som de så skulle bygge en gatemodell på. Hos Bertone fikk den unge designeren Giorgietto Giugiaro ansvaret for prosjektet, og utviklet et svært aerodynamisk karosseri i glassfiber, som var både lettere og lavere enn Zagatos løpsbil, som var bygget i aluminium. Av aerodynamiske hensyn ble også frontvinduet limt fast, noe som var aller første gang i en bilmodell. Bilen ble presentert i Paris i 1964, og fikk navnet Canguro, italiensk for «kenguru».

Giugiaros Canguro fikk god respons fra publikum og presse, men Alfa Romeo valgte allikevel å droppe prosjektet. Det ble kun bygget ett eksemplar, som under en testkjøring for pressen ble alvorlig skadet da en journalist kjørte ut av veien. Dette eksemplaret ble kjøpt av den tyske journalisten Gary Schmidt i 1971, som hadde planer om å bygge opp bilen igjen. Dette ble ikke gjort, og på 1990-tallet ble bilen kjøpt av en japansk samler, som fikk restaurert bilen i all hemmelighet før den ble premierevist på utstillingen Villa d'Este Concours d'Elegance i 2005, hvor den fikk prisen Best in show.

Selv om Canguro kun er produsert i ett eksemplar kan detaljer fra designet gjenkjennes hos flere andre Alfa Romeo-modeller, samt flere andre modeller fra Bertone.