Konrad Naumann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Konrad Naumann (med blomster) i 1973 på besøk til et landbrukskollektiv.

Konrad Naumann (født 25. november 1928 i Leipzig; død 25. juni 1992 i Quito, Ecuador) var Førstesekretær i SEDs Øst-Berlin-avdelinge og medlem av politbyrået i SEDs sentralkomite i DDR. Frem til 1985 var Naumann en av DDRs mektigste menn.

Politisk fall[rediger | rediger kilde]

På SEDs 11. Sentralkomiteeplenumsmøte 22. til 23. november 1985 ble det annonsert at Naumann og Herbert Häber hadde trukket seg fra Politbyåret og Sekretariatet "av helsemessige årsaker". Selv om Häber delvis gikk av på grunn av helseproblemer og delvis fordi Honecker trengte en syndebukk i forhold til Sovjetunionen var fjerningen av Nauman antagelig politisk motivert. Han var kjent for sin opposisjon til Honecker på sentrale felter i innenriks- og utenrikspolitikk. Naumann hadde støtte i Moskva for sitt syn og hadde rykte for å være en hauk i forhold til relasjoner med Vest-Tyskland. Dessuten var han i mot de rådende syn på kultur og religion. Hans politiske undergang startet tre dager tidligere da han ble erstattet av Günter Schabowski som partisjef i Øst-Berlin. Han bortfall eliminerte Honeckers hovedrival og styrket lederen ytterligere.

Privat[rediger | rediger kilde]

Han var fra 1977 til 1987 gift med skuespillerinnen Vera Oelschlegel. Forbindelsen dem i mellom (Oelschlegel forlot sin mann Hermann Kant for å gifte seg med Naumann) ble tatt opp i Stefan Heyms nøkkelroman Collin fra 1979.[1]

Ordener[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Paul Verner 
Førstesekretær i distriktsledelsen i SED i Berlin
Etterfølger:
 Günter Schabowski 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dag Halvorsens etterord i den norske utgaven av Collin gitt ut på Gyldendal forlag i 1980, side 296
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)