Hopp til innhold

Kongstenanlegget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kongstenhallen»)
Kongstenanlegget
LandNorge
Kart
Kongstenanlegget
59°12′01″N 10°57′36″Ø

Kongstenanlegget er et idrettsanlegg i Fredrikstad anlagt nordvest for Kongsten fort. Området hadde ligget brakk i årtier og hadde vært benyttet til stevner, tivoli, utstillinger og som militært øvingsfelt.

I begynnelsen av 1970-årene ble området bygget ut i regi av Fredrikstad kommune som et idretts- og rekreasjonsområde for allmennheten. Midt i anlegget troner Kongstenhallen, med en grunnflate på 4,2 daa. Denne er tegnet av arkitektene Ernst og Arthur Brynhildsen. Hallen er innredet for håndball, turn, fotball, friidrett, bordtennis, badminton, volleyball, foruten bueskyting og vanlig styrketrening. Videre finner en bowlinghall, svømmehall og kafeteria. Hallen ble utvidet med ytterligere 2,5 daa i 1992, med to håndballbaner, garderobe og tilfluktsrom

I innendørsdelen av svømmeanlegget finner en et 25 m basseng, barnebasseng og solarium.

Anlegget utendørs er på ca. 16,5 daa og omfatter et 50 m basseng, plaskebasseng, stupetårn med basseng og en vannrutsjebane.

Anlegget benyttes i tillegg til stevner, varemesser og utstillinger.

Kongstendammene

[rediger | rediger kilde]

Før Kongstenanlegget ble bygget var det langs muren på Vestre horn på Kongsten fort anlagt et utendørs svømmeanlegg med tre dammer og 10 m stupetårn. Dette anlegget var i sin tid etablert i en eksisterende dam som var rester etter en vanngrav rundt fortet og som også skal ha vært benyttet som vannforsyning for festningsbyen. Anlegget ble dårlig vedlikeholdt med dårlig vannkvalitet. Det nye Kongstenanlegget er blitt en kjærkommen erstatning.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata