Konge (sjakk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjakkbrikker
Konge
Dronning
Tårn
Løper
Springer
Bonde
abcdefgh
8
c5 svart kryss
d5 svart kryss
e5 svart kryss
c4 svart kryss
d4 svart konge
e4 svart kryss
c3 svart kryss
d3 svart kryss
e3 svart kryss
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Kongen kan flyttes et felt i hvilken som helst retning

Kongen i sjakk er den viktigste brikken i spillet. Hvis motstanderen står i posisjon til å slå kongen i sitt neste trekk, er kongen i sjakk, og spilleren er tvunget til å oppheve sjakken hvis mulig. Hvis man ikke kan forhindre at kongen blir slått, sier man at den er sjakkmatt, og spillet er tapt. En spiller kan ikke flytte kongen slik at motstanderen kan slå den, det vil si sette sin egen konge i sjakk. Hvis kongen ikke er i sjakk, men spilleren ikke kan gjøre noen trekk uten å sette den i sjakk, sier man at kongen er satt patt, og partiet ender remis (uavgjort).

Den hvite kongen starter på feltet e1, mens den sorte starter på e8. Kongen kan flytte ett felt i gangen i alle retninger (fremover, bakover, høyre, venstre og diagonalt). Unntaket er rokade der kongen flyttes to felter til høyre eller venstre. Rokade kan bare utføres én gang per spiller i hvert parti, og hverken kongen eller tårnet det rokeres med, kan være flyttet tidligere. Kongen kan heller ikke rokeres gjennom et felt som er truet av motstanderen.

Kongen er en svak brikke, og deltar vanligvis ikke aktivt i starten av et parti. Normalt forsøker spillerne å beskytte kongen ved å plassere den i sikkerhet bak egne bønder. I sluttspillet blir kongen gjerne mer aktiv, og brukes ofte til å hjelpe egne bønder frem til forvandling. I sluttspillet har kongen en angrepsverdi av 3-4 bønder avhenging av stillingen. Et illustrativt eksempel på bruk av kongen som avgjørende angrepsressurs, er partiet Nigel Short vs Jan Timman (1991):

abcdefgh
8
c8 svart løper
e8 svart tårn
f8 svart tårn
g8 svart konge
c7 svart bonde
d7 hvit tårn
f7 svart bonde
b6 svart bonde
c6 svart dronning
e6 svart bonde
f6 hvit dronning
g6 svart bonde
a5 svart bonde
e5 hvit bonde
g5 hvit konge
h5 svart bonde
a4 hvit bonde
c4 hvit bonde
d4 hvit tårn
h4 hvit bonde
f3 hvit springer
c2 hvit bonde
f2 hvit bonde
g2 hvit bonde
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Her resignerte Jan Timman. Hvit har gått fra g1. Det er ikke noe bra forsvar mot hvits trussel med Kh6 i neste trekk, andre trekk hjelper ikke heller.

Brikkene innbyrdes verdi[rediger | rediger kilde]

Brikker Symbol Verdi
Bonde 1
Springer 3
Løper 3
Tårn 5
Dronning 9
Konge 3.5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]