Springer (sjakk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjakkbrikker
Konge
Dronning
Tårn
Løper
Springer
Bonde
abcdefgh
8
e8 svart sirkel
g8 svart sirkel
d7 svart sirkel
h7 svart sirkel
f6 svart springer
d5 svart sirkel
h5 svart sirkel
b4 hvit sirkel
e4 svart sirkel
g4 svart sirkel
c3 hvit sirkel
a2 hvit springer
c1 hvit sirkel
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Diagrammet viser at en sentralt plassert springer kontrollerer langt flere felt enn en som er plassert ute på kanten.

En springer (også kalt hest) er en brikke i sjakk. Hver spiller starter med to springere som i utgangsposisjonen er plassert inntil tårnene. De hvite springerne starter på feltene b1 og g1, de svarte på b8 og g8.

Springeren går vekselvis på hvite og svarte felt i noe som kan beskrives som en L-formet bevegelse: ett felt langs linjen eller raden brikken sto på, deretter to felt lenger bort, vinkelrett på den første delen av trekket. I likhet med de fleste andre brikkene slår den motstanderbrikker som befinner seg på feltet den kommer til (unntaket er bøndene, som ikke slår når de beveger seg rett framover).

I motsetning til andre sjakkbrikker kan springeren hoppe over brikker som måtte stå mellom utgangsposisjonen og feltet den flytter til, og springeren er dermed den eneste offiseren som kan flyttes før det er gjort noen bondetrekk. Vanligvis kommer springeren i spill litt før løperen, og lenge før tårnene og dronningen.

De fleste brikker er sterkest når de står sentralt plassert på sjakkbrettet, og dette gjelder i særlig grad for springere. En sentralt plassert springer kontrollerer åtte felt, langs kanten er antallet nede i fire felt, og fra et hjørnefelt bare to.

Springerens L-formede trekkbevegelse gjør at den som eneste brikke kan angripe hvilken som helst av andre brikkene uten selv å være truet av brikken den angriper, og den egner seg derfor godt til å utføre en gaffel.

Springernes spillestyrke regnes som omtrent jevnbyrdig med løpernes, men siden springeren kan hoppe over andre brikker, har den sin styrke når det er mange brikker på brettet. Etter hvert som det tynnes ut blir de mer langtrekkende løperne sterkere.

Brikker Symbol Omtrentlig
spillestyrke
Bonde 1
Springer 3
Løper 3
Tårn 5
Dronning 9
Konge 3.5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]