Dronning (sjakk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjakkbrikker
Konge
Dronning
Tårn
Løper
Springer
Bonde

Dronningen er den sterkeste brikken i sjakk. Den kan flytte både som et tårn og som en løper, det vil si at den kan flytte loddrett, vannrett eller diagonalt så mange felt man ønsker. Dronningen kan imidlertid ikke hoppe over andre brikker.

abcdefgh
8
d8 svart kryss
a7 svart kryss
d7 svart kryss
b6 svart kryss
d6 svart kryss
f6 hvit bonde
c5 svart kryss
d5 svart kryss
e5 svart kryss
a4 svart kryss
b4 svart kryss
c4 svart kryss
d4 svart dronning
e4 svart kryss
f4 svart kryss
g4 svart kryss
h4 svart kryss
c3 svart kryss
d3 svart kryss
e3 svart kryss
b2 svart kryss
d2 svart kryss
f2 svart springer
a1 svart kryss
d1 svart kryss
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Dronningtrekk. Dronningen kan flytte så mange trekk den måtte ønske langs linjer, rader eller diagonalt så lenge veien ikke er blokkert. Siden dronningen ikke kan hoppe over brikker kan den her ikke gå til g1, g7 eller h8. Siden bonden på f6 tilhører motstanderen kan dronningen imidlertid gå dit og slå den.

Den hvite dronningen starter på d1, den sorte på d8. Dronningen starter altså alltid på et felt med samme farge som brikken.

På grunn av brikkens høye verdi venter man ofte til midtspillet før dronningen tas i bruk, fordi dronningen er for sårbar i åpningsfasen. Avbytte av dronningene markerer ofte starten på sluttspillet.

Dronningen kan komme i spill igjen når en bonde når frem til forvandlingsfeltet. Spilleren kan da forvandle bonden til hvilken offiser han vil. I praksis velger spillerne at bonden skal forvandles til en dronning 99% av tilfellene, i den resterende 1% velges springer (som i noen tilfeller kan sette kongen matt på en måte som dronningen ikke kan), eller så velges en annen brikke for å unngå patt.

Brikker Symbol Verdi
Bonde 1
Springer 3
Løper 3
Tårn 5
Dronning 9
Konge 3.5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]