Sjakkmatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den hvite kongen er satt sjakkmatt — partiet er over.

Sjakkmatt (ofte forkortet til matt) er en situasjon i sjakk der den ene spillerens konge er angrepet, og det ikke er mulig å parere trusselen. Kongen blir aldri slått; partiet er over så snart kongen er satt sjakkmatt. Å sette motstanderen sjakkmatt er det endelige målet i sjakk (selv om ikke alle partier ender med matt – ofte gir en spiller opp før mattstillingen oppstår, eller partiet ender med remis.

  • Hvis kongen er angrepet, men trusselen kan pareres (ved å slå brikken som sjakker, flytte kongen til et felt som ikke er angrepet, eller ved å sette en brikke mellom kongen og brikken som setter sjakk), sier man at kongen står i sjakk.
  • Hvis en spiller ikke står i sjakk, men ikke kan gjøre noen lovlige trekk (det vil si trekk som ikke setter kongen i slag), har det oppstått en pattstilling, og partiet bedømmes som remis.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen til ordet er enten fra persisk šāh māt (Shah mat) som betyr «kongen er overrasket/overrumplet/beseiret»[1] eller fra arabisk ash-shaykh mat «kongen er død»[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «checkmate». Wiktionary. Besøkt 2. mars 2024. 
  2. ^ «sjakk matt». Snl. Besøkt 2. mars 2024.