Kolstadvegen (Trondheim)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kolstadvegen
Bjørndalsbrua Kongsvegen Trondheim 2010.jpg
Kolstadvegen sett mot øst med Bjørndalsbrua og Tonstadkrysset i bakgrunnen
Basisdata
NavnKolstadvegen
StrøkKolstad
BydelHeimdal
KommuneTrondheim
Kommunenr5001
Navngivning1995
NavnebakgrunnGården Kolstad
TilstøtendeVestre Rosten
Kongsvegen
Nedre Flatåsveg

Kart
Kolstadvegen
63°22′15″N 10°21′43″Ø

Kolstadvegen er en gjennomfartsvei og en del av fylkesvei 6650Kolstad sør for Trondheim sentrum. Veien går fra Tonstad og krysser Vestre Rosten ved Tonstadkrysset i øst før den går vestover hvor den krysser over Bjørndalen med Bjørndalsbrua. Veien fortsetter fra Bjørndalsbrua i vestgående retning over Kolstad hvor den går parallelt med både Kolstadflata og til dels Anton Bergs veg før den deretter møter både Kongsvegen og Nedre Flatåsveg i et planfritt kryss. Fra dette krysset går veien videre mot nordvest under navnet Kongsvegen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kolstadvegen var fra 1967 en del av den tidligere Ytre Ringveg som ble planlagt som en helthetlig ringveg mellom Odd Husbys veg ved Ugla og Østre Rosten. Veien som i dag går under navnet Kolstadvegen ble påbegynt i 1973 som en del av et veianlegg for å forbinde Kolstad og nærliggende områder med Tonstad og tilknytning til Europavei 6, og hele anlegget med ferdigstillelse av Bjørndalsbrua ble åpnet i juli 1976.[1]

Kolstadvegen har i stor grad tre kjørefelt hvorav ett kollektivfelt i østlig retning langs Kolstad, med unntak av et parti vest fra bussholdeplassen ved Bjørndalstoppen, hvor et kollektivfelt bygget i 2014 går i en rampe mot rundkjøring opp mot Nedre Flatåsveg.[2] På selve Bjørndalsbrua er det kun tre ordinære kjørefelt hvorav to går i østlig retning, mens det er ett kollektivfelt i vestlig retning før brua i forbindelse med en bussholdeplass i Tonstadkrysset. Mellom rampene mot E6 i Tonstadkrysset har Kolstadvegen til sammen fire adskilte kjørefelt, to i hver retning.

Det er flere bussholdeplasser langs veien, hvor knutepunktet i Tonstadkrysset består av flere holdeplasser med omstigning fra ulike lokalbussruter og linjene M1 og M2 i Metrobuss.[3] Vest for Bjørndalsbrua er det to bussholdeplasser ved henholdsvis Bjørndalsbrua holdeplass og Bjørndalstoppen holdeplass, begge betjent av linjen M2 og flere lokalbussruter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adressa.no – Veien frem til Bjørndalsbrua (Av Ingrid Brissach. Publisert 11. mai 2014, besøkt 23. januar 2021)
  2. ^ Miljøpakken.no – Kollektivrampe og rundkjøring Nedre Flatåsveg/Kolstadvegen (Besøkt 23. januar 2021)
  3. ^ Miljøpakken.no – Knute- og omstigningspunkt for Metrobuss, Tonstad Arkivert 7. juli 2020 hos Wayback Machine. (Besøkt 23. januar 2021)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 295. ISBN 978-82-573-1762-1.