Ko Un

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ko Un
Ko Un Cracow Poland October23 2009 Fot Mariusz Kubik 06.jpg
Født1. august 1933[1] (86 år)
Gunsan[2]
Utdannet ved Universitetet i Dankook
Beskjeftigelse Munk, poet
Nasjonalitet Sør-Korea
Utmerkelser Manhaeprisen, America Award in Literature
Sjangerpoesi

Ko Un
Hangul고은 (f.: 고은태)
Hanja高銀 (f.: 高銀泰)
Revidert romaniseringGo Eun (f.: Go Eun-tae)
McCune-ReischauerKo Ǔn (f.: Ko Ŭnt'ae)

Ko Un (hangul: 고은, hanja: 高銀, rr: Go Eun, mr: Ko Ǔn, født 8. januar 1933 i Gunsan) er en sørkoreansk poet og munk.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ko ble født i det som i dag er Gunsan i Sør-Korea. Koreakrigen traumatiserte Ko fysisk og psykisk og bidro til mange av hans venners død. Han skadet hørselen sin etter å ha helt syre i ørene sine under en av sine kriser på denne tiden, samt etter slag fra politiet i 1978. I 1952, året for Koreakrigen tok slutt, ble han buddhistmunk. Etter ti år i kloster vendte han tilbake til den sekulære verden og ble en hengiven poet. Mellom 1963 og 1966 bodde han på Jeju der han startet en skole, og flyttet siden tilbake til Seoul. Hans liv var ikke særlig stabilt og han gjennomførte et nytt selvmordsforsøk i 1970.

På denne tiden forsøkte sørkoreanske myndigheter å undertrykke de demokratiske strømningene i samfunnet, gjennom innføring av Yusin-konstitusjonen 21. november 1972. Ko ble aktiv i demokratibevegelsen og forsøkte å forbedre den politiske situasjonen i landet, samtidig som han var en aktiv forfatter. Han ble fengslet flere ganger (1974, 1979, 1980 og 1989). Under unntakstilstanden som ble innført 17. mai 1980 ble Ko anklaget for forræderi og dømt til 20 års fengsel. Han slapp fri i august 1982 som en del av et allment amnesti.

Etter frigivelsen roet hans liv seg, men han reviderte flere av sine tidligere utgitte dikt. Ko giftet seg med Sang-Wha Lee 5. mai 1983 og flyttet til Anseong i Gyeonggiprovinsen, der han fortsatt bor. Han har fortsatt med å skrive og begynte å reise. Mange av hans reisemål er bakgrunn for hans dikting.

Stil[rediger | rediger kilde]

Han har skrevet i alle tenkbare former og om alle emner. Hans tidligere dikt var først og fremst korte med en ekstraordinær oppvisning av verbal intensitet. Hans dikt antyder ofte et glimt av landskap, av en person eller et flyktig minne. Disse diktene er veldig lange eller svært kortfattede. Han har skrevet en samling Zen-dikt såvel som andre samlinger av korte epigram. Han har også skrevet et episk dikt i sju bind, Baektusan, om den koreanske kampen for selvstendighet fra Japan. Hans mest unike poetiske verk er Maninbo-serien, (engelsk: Ten Thousand Lives) som i midten av 2006 strekker seg over 23 bind der han skriver om hver person han har møtt personlig eller gjennom litteraturen.

Det er en vanlig misforståelse at politikk og kamp har aldri vært gjennompripende i hans publiserte verk. Han har blant annet lest protestdikt på alle større demokratidemonstrasjoner på 1970-tallet og 1980-tallet. Hans dikt er spontane, på et hverdagsspråk, snarere en med litterær finesse.

Verk[rediger | rediger kilde]

Ko Un har ifølge han selv skrevet 152 bøker[3], deriblant poesi, skjønnlitteratur (særlig buddhistisk skjønnlitteratur), selvbiografier, dramaessay, han har oversatt fra klassisk kinesisk, skrevet reiselitteratur og lignende. En del av hans verk er oversatt til engelsk, spansk, italiensk, fransk, tysk, japansk, kinesisk, tsjekkisk, bulgarsk, svensk og dansk.

norsk gav Solum Forlag ut diktsamlingen Hva i 2007, som inneholder dikt påvirket av den koreanske varianten av zen-buddhisme, oversatt av Henning Kramer Dahl og Jarne Byhre.

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Ko Un, biography/Ko-Un
  2. ^ Freebase Data Dumps
  3. ^ – Fengselet kan skape et helt nytt menneske NRK.no 1. juni 2012, Lest 2. juni 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]