Knud Bryn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Knud Bryn
Født15. mars 1855Rediger på Wikidata
Trondheim
Død28. mai 1941Rediger på Wikidata (86 år)
BeskjeftigelseIngeniør Rediger på Wikidata
Utdannet vedTrondhjems Tekniske Læreanstalt
FarThomas Bryn
SøskenAlfred J. Bryn
Kristian Bryn
Halfdan Bryn
NasjonalitetNorge
GravlagtVestre gravlund
Medlem avKungliga Ingenjörsvetenskapsakademien
Det Norske Videnskaps-Akademi
UtmerkelserKommandør av St. Olavs Orden

Knud Ørn Bryn (født 15. mars 1855 i Trondheim, død 28. mai 1941) var en norsk elektroingeniør, industrileder og pioner innenfor utbyggingen av norsk vannkraft og kraftkrevende industri. Knud Bryn stiftet Aktieselskabet Hafslund i begynnelsen av 1898, og var selskapets direktør i 30 år.

Bryn tok eksamen ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt i 1874, og ved München Polytechnikum 1876. Han studerte i Berlin og Wien, opprettet i 1883 elektriske forretninger og installerte første elektriske lysanlegg i Trondheim og Kristiania som agent for det tyske firmaet S.A. von Schuckert & Co. i Nürnberg.

Bryn var rådgiver for Kristiania i spørsmålet om kommunen skulle bygge et elektrisitetsverk. Ved hjelp av utenlandsk kapital kjøpte han i 1895 Hafslund gods med vannfallrettighetene i Sarpsfossen i Glomma for kr 800 000. Planen var å bruke fossekraften til å produsere aluminium. Noe aluminiumsverk kom aldri på plass, men Hafslund kraftverk ble bygd.[1]

Knud Bryn var medlem av Oslo Vitenskapsakademi og fra 1924 utenlandsk medlem i Det kongelige svenske ingeniørvitenskapsakademiet. Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1900 og kommandør med stjerne i 1928.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]