Knottblomst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Knottblomst
Knottblomst
Vitenskapelig(e)
navn
:
Malaxis monophyllos,
[Achroanthes monophyllos],
[Malaxis monophylla],
[Microstylis monophyllos]
Norsk(e) navn: knottblomst
Hører til: orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
:
kritisk truet (CR)
Habitat: alkalisk myr
Utbredelse: Eurasia og Nord-Amerika

Knottblomst (Malaxis monophyllos) er en plante i marihandfamilien (orkidefamilien).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Knottblomst er en liten, uanseelig og gulgrønn plante. Som regel er den rundt 10 centimeter høy, med flere titalls små blomster i aks oppover stengelen. Også blomstene er gulgrønne. Ved basis har knottblomsten 1-2 små blader.

Knottblomst står som regel enkeltvis eller i små grupper, og den har store variasjoner fra år til år i hvor mange individer som blomstrer. Selv om knottblomsten er liten og uanseelig, er den samtidig svært vakker å skue på nært hold.

Knottblomst
(Malaxis monophyllos)

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Knottblomsten er sjelden i Norge, og den finnes bare på Østlandet. Planta vokser bare i kalkrik myr i lavlandet, og den er funnet fra Hvaler i sør til Dovre i nord.

Imidlertid har den gått sterkt tilbake med den storstilte grøftinga og dreneringa som har vært av slike myrer, og i dag finnes den bare på noen få steder i landet. Av den grunn er den totalfredet, og den er også satt høyt opp på rødlista med kategorien kritisk trua (CR).

Knottblomst finnes i dag fortsatt på Hvaler, og den har forekomster i fylkene Vestfold, Østfold, Buskerud, Oslo, Akershus (uvisst om den fortsatt finnes der), Hedmark og Oppland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]