Klistremerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bananer med klistremerke påtrykt varemerket Chiquita.

Et klistremerke er et stykke papir eller plast påtrykt bilder eller tekst og utstyrt med lim på baksida. Bak er det vanligvis også et beskyttelsesark for å hindre at limet blir ødelagt før bruk. Klistremerkene kan enkelt limes på forskjellige gjenstander for å dekorere eller merke dem.

Noen samler på klistremerker og bytter dem med andre samlere.[1]

Typer klistremerker[rediger | rediger kilde]

Det finnes nærmest et uendelig antall klistremerker med ulike motiver, men merkene kan grovt sett deles inn i to grupper:

  1. Opplysende klistremerker har en praktisk funksjon og brukes for informere eller merke noe. Slike klistremerker brukes som skiltliknende merking, for eksempel for å markere en nødutgang, en strømførende kabel, en pakke med kjøttdeig eller en postkasse. Også frimerker og prislapper med lim er opplysende klistremerker.
  2. Dekorative klistremerker har motiver som først og fremst skal være vakre eller oppsiktsvekkende. Slike klistremerker retter seg ofte mot barn, og kan være en handelsvare i seg selv eller forekomme som for eksempel vedlegg i tyggegummipakker eller blader. Klistremerkene kan også være reklame, logoer og annet som deles ut gratis. De kan dessuten brukes som hobbyartikler innen scrapbooking, det vil si til dekorering av personlige fotoalbum. Dekorative klistremerker kan i tillegg bli brukt for å spre politiske budskap, tanker og følelser. Slike merker brukes ofte på linje med graffiti og annen gatekunst eller som små plakater på lyktestolper og annet for å informere om arrangementer og liknende.

Decaler er en spesiell form for klistremerker eller overføringsbilder av forskjellig slag. De kan overføres med strykejern til tøy, vætes og overføres som tynne hinner til for eksempel byggesett, limes som skiltdekor på busser og biler med mer.

Mønstret limbånd regnes ikke som klistremerker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bent, Gala. «Interview With Cindy Hinant». Asthmatic Kitty Records. Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 20. november 2014. «Lisa Frank was really popular in the early 90’s and I was the sticker queen. I started a sticker club at my grade school. Our sticker club meetings mostly consisted of me giving stickers to the other members because I had tons of them. I never really stopped collecting, but it took me a long time to consider them as a medium.»  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 20. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]