Kleptokrati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kleptokrati (Gresk rot: klepto+kratein = styre av tyver) er en styreform preget av diktatur eller autonomt styresett hvor lederne stjeler fra landet på bakgrunn av sin gitte makt.

Verifiserbarhet: Denne sidens fremstilling lar seg ikke verifisere. Dette impliserer ofte at det er nødvendig å sette på kilder og referanser for å få et startpunkt for informasjonssøk. Det har gått mer enn to uker siden siden ble merket. Se også diskusjonssiden for ytterligere informasjon.
Nøytralitet: Denne sidens fremstilling er bestridt. Nøytral fremstilling impliserer ofte at det er nødvendig å få større avstand til innholdet. Det har gått mer enn to uker siden siden ble merket. Se også diskusjonssiden for ytterligere informasjon.

Mange mener at USA i er et kleptokrati[trenger referanse], men flere land i den 3. verden heller mer i den retningen. Spesielt afrikanske land hvor landene har frigjøringsgrupper som påkaller seg frihetens navn og kommer til makten på falske løfter for så å stjele fra nasjonen og flykte med verdiene. Som John Perkins skriver i sin bok "Confessions of an Economic Hit Man" stjeler ikke bare USAs styre fra sitt eget land, men hele verden, bl.a. gjennom å gi lån til land de aldri kan betale tilbake og hvor pengene de låner aldri går til landet som låner de.

På Aftenpostens liste over lederne av ti kleptokratier, nevntes I.Suharto, F.Marcos, Mobutu S.S., A.A.Zardari, S.Abacha, S.Milosevic, J.Duvalier, A.Fujimori, P.Lasarenko og A.Alemán, og de respektives formuer ble individuelt anslått til beløp mellom 560 millioner og 200 milliarder kroner.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 2011-02-25 Aftenposten side 31