Klemens XIII

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Klemens XIII
Clemens XIII
Clement xii.jpg
Født Carlo della Torre di Rezzonico
7. mars 1693
Venezia
Død 2. februar 1769
Roma
Nasjonalitet Italia
Religion Den romersk-katolske kirke
Dåpsnavn Carlo della Torre Rezzonico
Valgt 6. juli 1758
Innsatt 16. juli 1758
Saligkåret -
Helligkåret -
Festdag -
Forgjenger Benedikt XIV
Etterfølger Klemens XIV

Klemens XIII (Clemens XIII) var født Carlo della Torre Rezzonico (født 7. mars 1693 i Venezia, Italia, død 2. februar 1769 i Roma). Han var Den katolske kirkes pave fra 6. juli 1758 til sin død, den 248. i paverekken.

Carlo della Torre Rezzonico var sønnen til en venetiansk kjøpmann. Før han ble kreert som kardinal i 1737 var han pavelig kapellan og protonotar. Han ble også kreert biskop av Padova i 1743. Han ble valgt til pavestolen den 6. juli 1758 og tok navnet Klemens XIII.

Han var venn og støtte av Jesuittordenen, som allerede ble forfulgt i flere europeiske land. Den 7. januar 1765 bekreftet han ordenen med bullen Apostolicum pascendi munus. Han fikk kritikk derfor mest fra Frankrike og Spania, hvor jesuittene hadde blitt utvist før.[trenger referanse] Flere stater i Europa krevde at jesuittene burde oppløses.

Klemens XIII kalte inn for et konsistorium, for å diskutere den kirkens aktuelle situasjonen, men døde uventet kvelden før. Det finnes mange teorier, men man antar at det var hevn av sine fiender og han ble forgiftet, men ingen vet om hans virkelige dødsårsak.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Benedikt XIV
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Klemens XIV