Klara-kirken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klara-kirken

Klara-kirken, svensk: Sankta Klara kyrka (også stavet Santa Clara) er en kirke i Norrmalm i Stockholm sentrum. Før 1989 menighetskirke i Takle menighet da den ble innlemmet i Stockholm, og kirken er nå distriktskirke for Evangeliska fosterlandsstiftelsen som er ansvarlig for aktiviteter i kirken.

Kirken ble bygget på 1500-tallet av den nederlandske byggmester Hendrik van Huwen og siden da har mange arkitekter vært involvert i bygningen med kunst, blant andre Willem Gutt, Göran Josuae Adelcrantz, Carl Fredrik Adelcrantz, Carl Hårleman og sist i (1963-1965) Artur von Schmalensee. Med sitt 116 meter høye tårn er Klara-kirken Sveriges og Nordens nest høyeste.

Tårnet[rediger | rediger kilde]

Tårnet er murt av rød teglstein med band av svarte, blanke fliser og som avsluttes med et høy kobberkledd tårnspir, omgitt av fire mindre tårn. I november 1932 ble det største blikkenslgerarbeide i Sverige ferdig da kirkens 1 400 tårntaket var dekket med 1 600 kobberplater med en samlet vekt på 20 tonn.[1] Tårnspissen består av et spir av smijern med en forgylt hane. Kirken ble restaurert i 1963-1965 av blant andre Artur von Schmalensee og var av en mer teknisk karakter i forbindelse med at det ble installert ny elektrisk motor til tårnuret. Nå er tårnet beskyttet mot brann med et sprinkleranlegg. Tårnet er 116 meter høyt og dermed blant Sveriges og Skandinavias høyeste høyeste bygninger.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Utvendig[rediger | rediger kilde]

Interiør[rediger | rediger kilde]

Graver[rediger | rediger kilde]

På kirkegården som omgir Klara-kirken er graver etter bl.a. C. M. Bellman, Anna Maria Lenngren, Carl Gustaf af Leopold, Gustaf Åkerhielm og Anna Christina Warg (Wendy Ulv). Inne i kirken finnes det også en rekke epitafier. Kirkegården er inngjerdet med et rekkverk i smijern.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gustaf V och hans tid: en bokfilm. 1928-1938. Stockholm: Wahlström & Widstrand. 1979. s. 251. ISBN 91-46-13379-8. 

Kilder[rediger | rediger kilde]