Göran Josuæ Adelcrantz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Göran Josuæ Adelcrantz
Göran Adelcrantz.jpg
Født15. november 1668
Stockholm
Død26. februar 1739 (70 år)
Barn Carl Fredrik Adelcrantz
Utdannet ved Uppsala universitet
Beskjeftigelse Arkitekt
Nasjonalitet Sverige

Göran Josuæ Adelcrantz (født Törnquist 15. november 1668 i Stockholm, død 26. februar 1739) var en svensk arkitekt.

Adelcrantz ble født i Stockholm som sønn av en kammarskrivare i Räkningskammaren, Josua Törnqvist og Cecilia Andera. Hans studier av bygningskunst fikk han hos Nicodemus Tessin den yngre I løpet av årene 1704–07 gjorde Adelcrantz flere reiser til Tyskland, Frankrike og Italia i den hensikt å studere arkitekturen der. Han ble siden utnevnt til hoffarkitekt og ansatt som assistent til Tessin ved oppføringen av det nye slottet i Stockholm. Han ble adlet i 1712 og ble utnevnt i 1715 til slotts- og byarkitekt, men ble avskjediget av regjeringen i 1727 av politiske årsaker. Han utført deretter enkelt arkitektoppdrag i Stockholm.

Blant Adelcrantz viktigere verk som dessuten er bevart til i dag kan nevnes gjenoppbyggingen av Katarina kyrka og fullføringen av Hedvig Eleonora kyrka, begge i Stockholm, dessuten hovedbygningen til Danvikens hospital, opprinnelig i Stockholms by nå i Nacka kommun.

Han giftet seg i 1711 med Anna Maria Köhnman. Adelcrantz var far til arkitekten friherre Carl Fredrik Adelcrantz og visepresidenten i Göta hovrätt friherre Emanuel Adelcrantz (17211788). Den førstnevnte sønnen ble den siste av ætten da han døde i 1796.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Nicodemus Tessin d.y. 
Byarkitekt i Stockholms stad
Etterfølger:
 Johan Eberhard Carlberg