Kjølevæske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjølevæske

Kjølevæske er en betegnelse på en væske (freon) som har til oppgave å transportere termisk energi fra et sted til et annet. For å oppnå dette, bør det være en innstilt vannmengde som gjør at den klarer å varme/kjøle til riktig innstilt temperatur spesifikk varmekapasitet. Mens for freon så bruker man en ekspansjons-ventil som går inn til en fordamper som spruter inn freon og dermed kjøler, aggregattilstanden er da væske helt til den har blitt varmet opp å blir damp. Fordi vann er den væsken med høyest spesifikk varmekapasitet som er flytende ved normalt trykk og temperatur, er dette det mest brukte mediet i kjølemaskiner/varmepumper som kjøler ned eller varmer opp vannet og transporterer dette videre.

Tilsetninger[rediger | rediger kilde]

Mediet (væsken) skal holde flytende aggregattilstand ved lav temperatur, vanligvis også ved høy temperatur. Derfor er det vanlig å tilsette stoffer som senker frysepunktet, for eksempel alkoholer (glykol). Vann som fryser til is ekspanderer og kan føre til frostsprengte rør/radiatorer. Varmetransporten stopper også hvis kjølemediet fryser, og kjølemaskinen/varmepumpen vil ikke fungere.

Formål[rediger | rediger kilde]

Kjølevæske brukes til å oppnå et av følgende 4 mål:

  • Jevne ut en temperaturforskjell mellom steder eller tidspunkt.
  • Utnytte den ovennevnte temperaturforskjellen til å gjøre mekanisk arbeid, for eksempel med en stirlingmotor eller en dampmotor. Dette vil også bidra til å utjevne temperaturforskjellen.
  • Lage en temperaturforskjell ved hjelp av mekanisk arbeid. Det gjøres med en såkalt varmepumpe, slik som finnes i kjøleskap.
  • Transportere varme bort fra noe som trenger kjøling. For eksempel en bilmotor, båtmotor, eller prosessor i en datamaskin.
Chemistrylogo.svgDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.