Hopp til innhold

Kjølevæske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjølevæske

Kjølevæske er en betegnelse på en væske (freon) som har til oppgave å transportere termisk energi fra et sted til et annet. For å oppnå dette, bør det være en innstilt vannmengde som gjør at den klarer å varme/kjøle til riktig innstilt temperatur spesifikk varmekapasitet. Mens for freon så bruker man en ekspansjons-ventil som går inn til en fordamper som spruter inn freon og dermed kjøler, aggregattilstanden er da væske helt til den har blitt varmet opp å blir damp. Fordi vann er den væsken med høyest spesifikk varmekapasitet som er flytende ved normalt trykk og temperatur, er dette det mest brukte mediet i kjølemaskiner/varmepumper som kjøler ned eller varmer opp vannet og transporterer dette videre.

Begrepene kjølevæske og frostvæske brukes litt om hverandre. Begge er ofte blandinger av vann og glykol, men frostvæske brukes oftest som frostsikring, mens kjølevæske kan ha tilsetninger for smøring.[1][bør utdypes]

Tilsetninger

[rediger | rediger kilde]

Mediet (væsken) skal holde flytende aggregattilstand ved lav temperatur, vanligvis også ved høy temperatur. Derfor er det vanlig å tilsette stoffer som senker frysepunktet, for eksempel alkoholer (glykol). Vann som fryser til is ekspanderer og kan føre til frostsprengte rør/radiatorer. Varmetransporten stopper også hvis kjølemediet fryser, og kjølemaskinen/varmepumpen vil ikke fungere.

Kjølevæske brukes til å oppnå et av følgende 4 mål:

  • Jevne ut en temperaturforskjell mellom steder eller tidspunkt.
  • Utnytte den ovennevnte temperaturforskjellen til å gjøre mekanisk arbeid, for eksempel med en stirlingmotor eller en dampmotor. Dette vil også bidra til å utjevne temperaturforskjellen.
  • Lage en temperaturforskjell ved hjelp av mekanisk arbeid. Det gjøres med en såkalt varmepumpe, slik som finnes i kjøleskap.
  • Transportere varme bort fra noe som trenger kjøling. For eksempel en bilmotor, båtmotor, eller prosessor i en datamaskin.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «HVA ER FORSKJELLEN PÅ FROSTVÆSKE OG KJØLEVÆSKE?». Lekang Filter Norge. 6. desember 2022. Besøkt 1. juli 2023.