Gisenyi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gisenyi
GisenyiBeach.jpg
Strand ved Kivusjøen i Gisenyi
LandRwanda Rwanda
ProvinsOuest
TidssoneUTC+2:00
Areal11 km²
Befolkning136 830 (2012[1])
Bef.tetthet12 439,09 innb./km²
Høyde o.h.1 481 meter
Posisjonskart
Gisenyi ligger i Rwanda
Gisenyi
Gisenyi (Rwanda)

Gisenyi
1°41′34″S 29°15′00″Ø

Gisenyi er en by ved Kivusjøen i provinsen Ouest i Rwanda

Byen har et turistområde ved bredden av Kivusjøen, med flere hoteller og tre sandstrender. Området er også kjent for vannsport. Den nordlige kysten av innsjøen som Goma og Gisenyi ligger på er en flat slette med lavaformasjoner fra utbruddene til det nærliggende Nyiragongo-fjellet.

I motsetning til Goma, unngikk Gisenyi lavastrømmene i både utbruddene fra 1977 og 2002. Sentrum av Gisenyi ligger ved bredden av det nordøstlige hjørnet av sjøen, og ekspansjon med lav befolkningstetthet finner sted i åsene, som forventes å være trygge fra fremtidige utbrudd.

Gisenyi er også hjemsted for Bralirwa, det eneste bryggeriet i Rwanda, som produserer ulike lokale øl - Primus, Mützig, Amstel og Guinness - samt en rekke Coca-Cola-merkede drikker. Gisenyi er en liten by sammenlignet med nærliggende Goma i DRC, selv om Gisenyi vokser raskt. I 2011 ble det bygget et nytt kjøpesenter over en gammel busstasjon. Fra 2011 er hovedveiene i byen asfaltert.

Gisenyi har to grenseoverganger til Goma, Petite Barrière og Grand Barrière. Disse navnene er litt misvisende fordi Petite Barrière er fysisk større og har mye høyere trafikkvolum. Ca. 6 000 mennesker krysset Petite Barrière daglig i 2011. På Gisenyi-siden ble et innvandringskontor bygget med stor kapasitet, som ennå ikke var tilpasset kongolesiske fasiliteter. På samme måte er veien til Petite Barrière asfaltert på den rwandiske siden, men ikke på den kongolesiske siden. Grande Barrière er asfaltert på begge sider og mottar mer av den tunge lastebiltrafikken. Det er også en diplomatisk grense.

Under det rwandiske folkemordet var den foreløpige regjeringen basert i byen. Gisenyi er byen der Laurent Nkunda - som ble anklaget av De forente nasjoner for å ha ledet en hær som ulovlig rekrutterte kongolesiske barnesoldater - holdes i avvente av en beslutning om DRCs utleveringsanmodning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rwanda Citypopulation.de

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]