Kingisepp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kingsobor.jpg
Byen i 1860 - Jamburg da

Kingisepp (russisk: Ки́нгисепп), tidligere Jamburg (russisk: Я́мбург) og Jama (russisk: Я́ма), er en by i Leningrad oblast i Russland. Den ligger langs elva Luga, 137 km vest for St. Petersburg og 20 km øst for Narva. Innbyggertall: 50 295 (folketelling 2002).[trenger referanse]

Byen er først dokumentert i 1384, da republikken Novgorod bygget en festning mot svenskene der. De kalte den Jama eller Jamskij Gorodok, etter en finsk stamme som bodde i området. Festningen stod imot beleiringer av Den tyske orden i 1395 og fra 1444 til 1448. På slutten av den livlandske krig, ble den avstått til Sverige, bare for å bli returnert tolv år senere, i 1595. Etter freden i Stolbova havnet den igjen hos svenskene, som beholdt Jama som navn på byen.

I 1703 ble byen endelig tatt av russerne under den store nordiske krig, etter først å ha blitt holdt av russerne i en måned sent i 1700. Russerne omdøpte byen til Jamburg. Fem år senere tildelte Peter den store byen til Aleksandr Mensjikov som hertug av Izjora. Bynavnet ble beholdt uendret til 1922, da bolsjevikene kalte opp byen etter den estiske kommunistlederen Viktor Kingissepp. Byen må ikke forveksles med den estiske byen Kuressaare, som tidligere het Kingissepa.

Kingisepp betjenes av den baltiske jernbane.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]